Hey student, je hebt precies NIKS meer aan 'onderwijspartij' D66

Beeld: Hanna Whittle

Ingrid van Engelshoven (D66) is blijkbaar al een tijdje onze minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Je kent het mormel vast niet maar toch: onthoud die seksloze naam! Deze brutale dame heeft namelijk een duivels wetsvoorstel geschreven waarin staat dat de studieschuldrente per 2020 omhoog gaat.

Even in simpele zielentaal: studenten gaan voortaan MEER rente betalen over hun studieschuld.

Oké, ik heb geen idee wat hier ammaal staat maar ik ben in paniek?

Het komt erop neer dat iedereen die in 2020 begint met studeren tijdens het afbetalen zo'n 12 euro MEER moet gaan dokken. Per maand! Dat is een stijging van 18% volgens onze iPhone-calculator app! Lijkt misschien weinig, maar iedere Nederlandse student weet dat je daar een week van kan leven. Op Indomie noodles. Of één megapack Pall Mall's.

Wat een gore rattenstreek, wat nog meer?

Nou, zoals verwacht zijn studentenbelangenverenigingen superpissig op deze laag-bij-de-grond-actie van D66. Zij vermoeden ook dat dit een smerig truukje is om bovenmatig lenen (bijvoorbeeld omdat je nieuwe Yeezy's wil kopen, geen tijd hebt om te werken of gewoon wil sparen) tegen te gaan, wat D66 nog minder recht geeft op hun zelfverzonnen titel 'studentenpartij'. Eerst de afschaffing van de basisbeurs (ja, hier waren Pia en de Pechtolds ook voor) en nu dit weer.

En wie lijdt hier het meeste onder?

You know it, honey! Het zijn altijd de kids uit de armste gezinnen die hier het meest onder lijden. Zij hebben die lage rente nodig om überhaupt een studie Vrijetijdskunde te kunnen doen. Dit zijn mensen die jarenlang van Pechtold & Friendz moesten aanhoren dat 'studeren voor iedereen moet zijn!' Nou vergeet dat maar guyz, we gaan nu de richting op van 'studeren is alleen een optie voor Roderiks en Thiemens met een vettig familiekapitaal op de bank en een Porsche Cayenne op hun vaders' oprijlaan.' Of misschien wel van die welvarende mensen met een luxueus sekspaleis in Scheveningen dat expliciet openstaat voor labiele, zwangere meiden uit Meppel? Alexi, looking at you babe ;)!

Oké, doe nog ff een korte samenvatting van waarom we boos moeten zijn dan.

Luister. Eerst werd de basisbeurs afgeschaft, toen werd het leenstelsel ingevoerd omdat er meer geld geïnvesteerd zou worden in de kwaliteit van het onderwijs en nu moeten studenten gaan bijbetalen om het leenstelsel betaalbaar te houden. ALLEMAAL MET TOESTEMMING VAN D66 EN SOMS ZELFS DANKZIJ HUN EIGEN SMERIGE INITIATIEF! Volg jij het nog? Studenten worden in hun toch al schraalgeneukte portemonnee genaaid door de financiële tegenvallers van het ministerie van Onderwijs. Je weet wel, die club van Ingrid van Engelshoven, de onderwijsqueen van D66 en rotmeid bovenaan dit artikel.

800px-PEP_utrecht_30_03_068Hier staat Ingrid op de foto met een van haar vrienden uit het nachtleven.

Wat een kutverhaal, en nu?

Nah, het enige positieve hieraan voor jullie is dat dit nieuwe leenstelsel pas gaat gelden voor studenten die in 2020 beginnen met studeren. Dan zitten jullie vast allang werkloos thuis Ik Vertrek te kijken. Of je tijdens je shift bij de Vapiano te vervelen omdat je geen uitdagend werk kon vinden in je eigen vakgebied. N-joy poverty en thanks D66!

Of, als het lot van je zusje, ongeboren kind of alle mensen die ná 2020 gaan studeren jou WEL aan het hart gaat: stem dan nooit meer D66 en roep al je pissige vrienden op om samen een keer georganiseerd te gaan schreeuwen op het Malieveld! DE BARRICADES OP, WAARDE STUDENTALENTEN!