Waarom bestaan fruitvliegjes nog en moeten we ze niet eens gaan uitroeien?

Beeld: Hanna Whittle

We waren het fruitvliegje bij ons op kantoor zo zat dat we hem zelf maar even aan het woord hebben gelaten. Hier is wat hij te zeggen had.

Hé hallo, sorry dat ik zo vlak voor je gezicht vlieg, maar ik wil even je aandacht. Ik ben op zoek naar iets zoets. Een appel met een hap eruit, zoiets? Heb je dat? Of anders een zachte kiwi, zo eentje met donkergroene plekken? Ik heb namelijk zeven kronkelende larve-eitjes in m'n onderlichaam, en die moet ik zo snel mogelijk ergens kwijt.

Hallo? Ik merk dat je me negeert. Wacht, ik vlieg nog wel een keertje voor je gezicht langs. Zie je me nu? Hey! Ja jij!

Wow! Oké, die hand die je net op me af deed komen, was je mij daarmee in de richting van een half verrotte druif aan het wijzen? Want het ging zo snel en abrupt dat ik niet zag welke kant ik nou op moet. Wacht, ik heb een idee. Laat me vlak langs je gezicht vliegen om het je makkelijk te maken. Moet ik deeeeeze kant op? Of moet ik deeeeeze kant op?

Hallo? Waarom negeer jij m--OH MIJN GOD LIGT DAAR EEN BANAAN? SPREEK JE LATER!

Hey. Ben ik weer. Het was geen banaan, het was een aansteker.

Oké maar luister, ik moet echt even die glibberige buiklarven van me in menselijke etensresten lozen nu, ik hou het niet meer. Ik ben net als mijn 532 neefjes en nichtjes geboren in dat walhalla daar verderop, die pedaalemmer die al een week niet is geleegd. Dat was de perfecte baarplek, vol met mierzoet, rottend fruit dat een weldenkend mens niet dagenlang in zijn huis zou laten. Maar ik ben van schrik naar buiten gevlogen toen jij die pedaalemmer met je voet begon aan te stampen. En nu kan ik er niet meer in.

Ik kan die eitjes in m'n onderlichaam gewoon in maden VOELEN veranderen weet je wel? Ik moet mijn baarmoeder echt even leegspuiten nu. Mag ik dat anders in jouw sinas doen? Laat me even op je wang zitten om je nog eens goed te proberen uit te leggen hoe hoog mijn nood precie--HELA KIJK TOCH EENS UIT MET DIE BRUTALE HAND VAN JE!

Op dit soort momenten vind ik het zo lastig dat mensen en fruitvliegen niet dezelfde taal spreken, en jij me niet begrijpt. Net zo min als dat ik begrijp wat "Optyfen klotebeest” betekent. Hoe vaak je het ook blijft herhalen. Of is Optyfen Klotebeest de plek waar ik iets zoets kan vinden? Is het een station? Optyfen-Klotebeest, zoals Heemstede-Aerdenhout?

Hallo? Hey waar ga je heen? Wacht op mij! Wat ben je aan het maken? Is dat een schaaltje azijn? Voor mij? Speciaal voor mij en mijn zeven lieve kronkelbaby's? Ik wist wel dat je me begreep! Je bent een held! Ik ben je voor eeuwig dankbaa--