Waarom proberen bedrijven altijd onder het betalen van freelancers uit te komen?

Beeld: Hanna Whittle en Nathan Stuger

Het betalen van de mensen die voor je werken, dat is voor sommige bedrijven echt fucking moeilijk. De mate van schijt die ze hierbij etaleren is magistraal. Zo gaat het in z’n werk:

"Sorry, we hebben op dit moment helaas geen budget."

Ach ja, geen geld hebben kan de beste overkomen, maar... WAAROM VRAAG JE DAN IEMAND OM WERK VOOR JE TE DOEN⁉️ Weet je niet hoe het kapitalistische systeem – in wiens kerker we met z'n allen opgesloten zitten – werkt? Als je bovenstaande opmerking uit je zuinige strot krijgt, dan is de kans 100% dat je zelf sowieso wel betaald krijgt, want waarom zou je anderen uitbuiten als je er zelf niks aan overhoudt? En kom niet aan met 'We moeten roeien met de riemen die we hebben', want a) wat kunnen jouw riemen mij wat verrotten als ze niet aan mij worden besteed? En b) we weten allemaal dat die riemen direct naar de persoonlijke IBAN van je gulzige baas gaan.

"Als de samenwerking bevalt dan kunnen we de volgende keer nadenken over een mogelijke vergoeding."

Zeg, kalmeer jezelf eens even met je 'samenwerking'. Dit is geen samenwerking, je bent mijn klant. En als ik over de entreepoortjes van de Efteling spring, roep ik ook niet naar de beveiliger dat ik de volgende keer over een vergoeding na zal denken, terwijl hij briesend achter me aanrent.

"We bieden een uniek podium, dat veel exposure genereert."

Ik ga toch ook geen Gucci-schoenen passen en dan tegen de verkoper zeggen dat mijn voeten een uniek podium zijn dat veel exposure genereert? Wat gaat er in je vrekkige hoofd om? Dat freelancers het helemaal prima vinden als een gierig bedrijf kosteloos parasiteert op hun tijd, energie en talent, alleen maar omdat hun naam erbij staat? En hoezo ga je ervan uit dat iedereen exposure wil? We hebben niet allemáál zo weinig liefde van onze ouders gehad dat we snakken naar de bevestiging van vreemden. Sommige mensen willen gewoon geld op hun bank. Wat denk je wat Gucci-schoenen kosten⁉️

"Het staat goed op je cv."

En geld staat goed op m'n bankrekening. Hartstikke leuk dat jouw onderbroek nat wordt van het bedrijf waar je voor werkt, maar ik kan geen biertje kopen door m'n cv in het gezicht van een barman te wapperen. Ook niet als ik er de naam van jouw krenterige bedrijf op vermeld. Bij dit excuus vraag ik me altijd af of dit soort Dagoberts ook tegen een loodgieter zeggen: "Ik ga je niet betalen maar schroom niet om mijn lekkende badkamerkraan op je cv te zetten! Pronk er lekker mee, knul! Oké doedoei!"

"Als dank voor je inzet verwennen we je met een heerlijke fles wijn."

Bitch, deze fles draaidopwijn is in de bonus deze week en dat weet je zelf ook.

"Je kunt je factuur sturen naar onze financial controller, maar je moet eerst even de facturatiecode aanvragen bij de projectmanager en je KVK-gegevens in drievoud uitprinten en persoonlijk langs komen brengen op ons hoofdkantoor in Friesland. Neem s.v.p. ook je ID-kaart en notaris mee."

Geen probleem, dit is echt helemaal geen gedoe! Ik heb het werk dat ik voor jullie heb gedaan trouwens begraven in een bosrijke omgeving in Wallonië. Hier is de eerste hint: 'Waer de eickenbomen dansen in den Westenwind, dat is waer myn werk sich bevindt!' Verdere hints zullen volgen tijdens je speurtocht, succes!

"Onze betalingstermijn is standaard 12 weken."

Dat zeg ik ook altijd tegen het pinapparaat bij de Jumbo-kassa. Het antwoord is meestal een emotieloos "UW PAS A.U.B."