De freaky sok: een perfecte manier om je te uiten als je verder doodsaai bent

Beeld: Hanna Whittle en Nathan Stuger

Vroeger gaf je niks om de saaie FILA-sokken die je pa voor je verjaardag gaf omdat hij niks beters wist. Inmiddels is de mannensok een fashion item waar menig broek voor opgerold wordt. Tegenwoordig glippen er naast middeleeuwse trainingspak-merken ook neon-Mondriaan motieven, verwassen eenhoorns, infantiele emoji's en rebelse teksten als 'Futurism' en 'Fuck the System' onder Nederlandse mannenbroekspijpen uit. Ook al is het fucking koud en nat.

Maar waarom? De rest van de outfit van de freaky sokken-drager is namelijk hartstikke normaal. Let's find out!

1) Hij wil opvallen maar niet uitgelachen worden op werk

Ken je dat gevoel, dat je kleren, schoenen, interieur, laptoptas, aura en soms zelfs je huid, eigenlijk allemaal de kleur grijs aannemen? En dat je daar graag aan wil ontsnappen zodat mensen jou eens zien staan, maar zonder écht buiten de lijntjes te kleuren? Dat heeft de freaky sokken-drager nou ook! Hij wil gewoon dat Maaike van personeelszaken een keer niet vol tegen hem aanloopt omdat ze denkt dat hij een grijze klapdeur is, maar omdat ze hem de kleren van het lijf wil scheuren. Toch is hij te laf om een tijger-onesie van de Primark te dragen, laat staan een sweater met kleur in zijn kast te hebben. In plaats daarvan denkt hij edgy te zijn door een héél klein gestippeld Happy Socks-randje onder zijn opgerolde broekspijp te showen. Wat een gedurfde metamorfose! Als Maaike deze fashionisto dan nog steeds niet ziet staan, kan hij ze altijd weer naar beneden rollen, die pijpen. Lekker veilig!

2) Hij wil laten zien dat hij echt wel een beetje humor heeft door één minuscuul item

Schattige kleine zuurstokjes met gezichten, ronddwarrelende pikachu's, mini-hamburgertjes in Delfts blauw of die verschrikkelijke nyan cat. Je kunt het zo quirky niet bedenken, of het wordt verkocht op sokken. En de freaky sokken-drager, die verder alleen bij basic begrafenisshops als WE en Floris van Bommel winkelt, moet dit in z'n outfit hebben. Het is namelijk van levensbelang dat mensen, zoals Maaike van personeelszaken, aan een klein detail zien dat 'ie lekker lachen is en het leven niet zo serieus neemt. Deze designs zijn vaak infantieler dan je eenjarige nichtje Wolk en hij zou ze echt niet op een shirt zou dragen. Maar door zo'n subtiele Happy sok maakt hij duidelijk dat je prima bij 'm terecht kan om lekker gek te doen. Want ook al staat hij op verjaardagen in een hoekje te praten over de beursgang en hedge funds, Maaike zal geïnteresseerd blijven knikken en giechelen. Simpelweg omdat ze zo geëntertaind is door de wollen Meisjes met de Prei die boven z'n handige stappers uitsteken.

3) Hij wil een statement maken, zo eentje die H&M voor 'm heeft bedacht!

Je uitspreken over dingen die je belangrijk vindt: nog zo'n ding dat deze man liever overlaat aan z'n sokken. Waarom zou je ook je bek opentrekken als je gewoon een winkelketen hun commerciële print op je voeten het woord kan laten doen? Is er een razendpopulaire genderfeminist ft. equal love sokken collectie bij Weekday? Dan zal hij met 'I ❤ genderfluid dick' tot hoog op zijn kuiten naar werk komen. Hij zal er niet over reppen en houdt helemaal niet van dick, maar toch loopt hij door het pand alsof 'ie een social justice warrior is. Niet dat iemand z'n statement echt goed kan lezen, maar dat maakt niet uit. De freaky sokken-drager voelt zich uithangbord van mensenrechtenactivisme, helping the world! Als er dan ook nog een meeting met Maaike op het programma staat, knalt hij misschien ook nog wel z'n H&M klimaatneutrale sokken met smeltende aardbollen op tafel. Maaike bekommert zich namelijk hartstikke om de poolkappen!