Hey, wordt het niet eens tijd om dat Franse filter van je profielfoto af te halen?

Hoe lang heb je dat filtertje nu al? Een dag of twee? Facebook gaf je via een timer de optie om het filter een uur, een dag of een week te laten staan (of voor altijd). Als je het filter nu nog hebt, heb je waarschijnlijk aangegeven dat je pas volgende week weer je oude profielfoto terug wilt. Maar zo’n week duurt toch best lang hè?

Wat vond je er eigenlijk van dat Facebook je opties gaf over hoe lang je je steun kan betuigen aan de slachtoffers van een terroristische aanslag? Wat dacht je toen die Facebook-timer je vroeg of je dat Franse filter een uur, een dag of een week wilde laten staan? Schoot het niet door je hoofd dat het misschien helemaal niet zoveel met steun te maken heeft als een ijdel medium als Facebook vraagt: hey, wil jij je vrienden een uur laten zien dat je verdrietig bent of toch liever een week?

Hoe maakte je uiteindelijk de overweging of je een uur, een dag, of een week in diepe rouw zou zijn? Een uurtje is wel heel erg kort, dacht je waarschijnlijk. Een gedachte waarbij naar verluidt dezelfde hersenactiviteit werd geregistreerd als die keer dat je in een restaurant 39 euro 50 moest afrekenen en dacht: als ik ‘maak er maar 40 van’ zeg ben ik wel een heel erge krent. Dus rekende je 42 euro af.

Een uurtje rouw zou te krenterig zijn. Een dag dan? Mwoah, nog steeds een beetje schraal, er zijn toch flink wat doden gevallen. Bovendien vind je het oprecht erg wat er allemaal gebeurd is. Het komt zo dichtbij nu, voor je het weet blazen ze station Amersfoort-Schothorst op waar je dagelijks komt. Weet je wat, je stelt die timer in op een week, wat kan jou het schelen, doe eens gek. Een hele week steun je via een filtertje over je profielfoto het Franse volk. Zo, klik, met een druk op de knop steun je Frankrijk, hopsakee. En nu ga je echt even de boel de boel laten, want de herhaling van Expeditie Robinson begint bijna. Hoe erg die aanslagen ook zijn, dat programma wil je niet missen.

Maar goed, dat was zaterdag. We zijn inmiddels twee dagen verder en je hebt dat Franse filter nog steeds. Iedereen heeft inmiddels gezien dat je intens verdrietig bent, dus het doel is bereikt toch? Al je Facebook-vrienden weten dat jij het echt, echt heel erg vindt. Je wilt nu eigenlijk wel weer ongestoord verder Facebooken en twijfelt of je handmatig je oude profielfoto moet instellen. Of krijgt iedereen dan te zien dat jij je zelf ingestelde deadline van intense rouw niet hebt gehaald? Ach, zoveel valt die filter ook weer niet op. Het ding zit heus niet in de weg bij het liken van Lucky TV-filmpjes. Je besluit het te laten staan, maar besluit ook dat je die timer bij de volgende aanslag sowieso instelt op een uur. Daarna ga je koffie zetten.