Dit is waarom filmsnobs zo belachelijk irritant zijn

Beeld: Hanna Whittle

De 23-jarige Mats uit Hoogkarspel is een ontzettende filmsnob. Hij wordt radeloos zodra iemand zijn filmhelden niet kent. 'Omg heb je deze klassieker nooit gezien?!' spreekt Mats zo ongeveer dagelijks uit tegen wie dan ook zijn pad kruist.

We zochten hem op voor een openhartig gesprek in zijn ouderlijk huis.

Hoi Mats, hoe gaat het met je? Je zit weer tijdelijk bij je ouders, hoezo?
"Ik moest even afkoelen, even alles parkeren. De relatie tussen mij en mijn huisgenoten liep niet zo lekker. Ik had ze een aantal keer gewezen op hun lage sociaal-culturele status, bijvoorbeeld toen ze niet wisten wie James Cameron was. Wat een grootmeester van het witte doek trouwens. Maar die cultuurbarbaren hadden ook nooit American History X - met die historische stoeprand moordtrap - gekeken of alle screenplays van The Godfather trilogie meerdere keren gelezen. Dus ja, ik moest gewoon ingrijpen."

Vind je dat niet een beetje overdreven, Mats?
"Nou kijk. Ik ben echt de moeilijkste niet, heb gewoon een opleiding Media en Cultuur gedaan. En een minor cinematografisch inzicht, dus ik weet waar ik het over heb. Maar als ik jou vraag 'wanneer heb je Reservoir Dogs voor het laatst gezien?' dan zeg je gewoon 'vorige week en ik vond de character building van Mr. Pink ijzersterk'. Anders zijn we gewoon uitgepraat."

Ik hoor het je zeggen. Hoe gingen je huisgenoten daar tegenin?
"In eerste instantie mompelden ze een beetje van 'ja, ja, heb ik gezien. Wel lang geleden hoor, ben al veel vergeten... Maar was echt spannend, met die hoofdpersoon en die laatste scène enzo!' Kijk, ik prik daar zo doorheen en dat maakt me nog woester. Ik had al eerder ruzie met ze gehad omdat ze Fight Club maar één keer hadden gezien, terwijl je die film echt vijf keer moet kijken om de diepere laag écht te begrijpen. Toen ik 'Just because you are a character doesn't mean that you have character' zei als sneer, hadden ze niet eens door dat dit een van de bekendste quotes is uit Pulp Fiction. Ik kan veel hebben, maar dit kon ik niet laten gebeuren.

Mats voelt zich duidelijk onrustig en loopt naar het raamkozijn, waar hij even een momentje voor zichzelf neemt.

"Heb jij Dunkirk al gezien trouwens? Die is echt steengoed. Wel echt zonde dat het simpele mainstream publiek 'm nu ook kijkt, zij begrijpen het achterliggende verhaal uit de Tweede Wereldoorlog helemaal niet. Christopher Nolan is zo'n genie, zo'n rasartiest. Wist je dat hij de film in eerste instantie zonder script wilde maken?

Is dat die oorlogsfilm? Daar hou ik niet echt van, dus zou het niet zo 1-2-3 durven zeggen. Maar hoe is het afgelopen met je huisgenoten?
"Sorry?"

Mats krijgt een lichte stuiptrekking onder zijn rechteroog.

Je huisgenoten? Hoe is dat afgelopen?
"Heb al het contact verbroken. Maar, ken je Christopher Nolan überhaupt wel? Heb je Interstellar tenminste wel gezien? Inception? The Dark Knight? Of The Prestige, die klassieker over twee illusionisten?! Ik bedoel, als je Batman v Superman: Dawn of Justice links laat liggen, dat zou ik nog enigszins kunnen begrijpen, daar zat te veel slecht uitgewerkte CGI in. Maar al die anderen staan bovenaan in de IMDb Top 250 hè. En jij hebt ze niet gezien? Je mist zo veel in je leven! Weet je wel iets over plottwists, flashbacks en narratives en foreshadowing? Ik kan je bijvoorbeeld wel wat échte Tarantino must sees doorsturen..."

Nou Mats wat jammer! De tijd zit erop. Wát leuk om jou een keer gesproken te hebben. Bedank je moeder voor de koffie, wil je?

Een maand later heeft Mats zijn nichtje van 12 van een brug geduwd, omdat ze niet moest lachen om een filmreferentie die hij opdreunde uit The Shawshank Redemption. Hij verblijft tegenwoordig in de Sint Arroganta kliniek in Zeist, waar hij maar een dvd'tje per dag mag zien.