Waarom is er altijd wel een oude, spacende raver op elk festival te spotten?

Nu we in een tijd leven waarin Nutella, Schubbekutteveen en de eeltbult op je moeders rechtervoet allemaal een eigen festival hebben, is het tijd om eens goed te kijken wie toch al die festivalgangers zijn.

Vandaag de eerste. Maak kennis met de oude raver:

Wie is de oude raver?

De oude raver wordt een oude raver zodra hij of zij de 50 aantikt. Ga er maar van uit dat deze gast of chick destijds al veel te oud was voor de Roxy en de iT. Je weet wel, die clubs waar oude mensen tot in den treure over mijmeren en waar jij niet over mee kan praten omdat je toen nog in de baarmoederwand van je moeder genesteld zat. De oude raver mist sinds die tijd geen enkele kans om z'n lederen zak met botten elk weekend naar een natuurgebied in de Randstad te slepen. Als er maar beats zijn, flesjes water worden verkocht en hij of zij ongestoord in z'n eentje met z'n ogen dicht buiten de maat kan dansen.

Waar vind je de oude raver?

Letterlijk op elk festival met muziek en gras. Liever niet op foodfestivals, trouwens. Sinds die garnalencocktail in maart 1983 heeft de oude raver eigenlijk geen hap voedsel meer door z'n keel gekregen. Niet omdat 'ie een overdreven langdurige voedselvergiftiging opliep, maar gewoon omdat hij constant een droge bek van de amfetaminen heeft. Je zal de oude raver daarom nooit op een picknicktafel aan een paar speltbitterballen zien zuigen.

Hoe ziet de oude raver eruit?

Echt heel erg slecht. Alsof je oma al 4 dagen haar baardje heeft laten staan, d'r pillen niet meer heeft genomen en sindsdien in een vuilcontainer achter de Jumbo heeft geslapen. Maar geen paniek! Het gaat echt prima met deze ouwe raveteef/neef. Als je op deze manier de 68 kan halen, dan haal je de 69 vast ook wel. Let trouwens ook op zijn of haar armen, gegarandeerd dat die vol hangen met meurende festivalbandjes van alle Lowlands en Pinkpops die sinds 1943 hebben plaatsgevonden.

Wat luistert de oude raver?

Uit onderzoek is gebleken dat de oude raver al jaren niet echt meer muziek luistert. De laatste keer dat de oude raver bewust met muziek bezig was, was waarschijnlijk in de periode dat disco nog algemeen geaccepteerd werd als 'gewoon prima' muziek, in plaats van, 'ik wil m'n gezicht eraf snijden met een aardappelmesje als je deze slappe glittershit niet nu afzet, Amsterdamse DJ met allitererende naam.' Ga er maar van uit dat deze man of vrouw al jarenlang gewoon 'een beetje beweegt' terwijl 'ie eigenlijk geen idee heeft wat er wordt gedraaid. Ogen dicht, armen beetje zwieren en gaan!

Hoe leg je contact met de oude raver?

Dat doe je niet. De oude raver praat bijna niet, dus waarom zou je er moeite in steken? Hij of zij gaat geen drankje voor je kopen, heeft geen nummer van een goeie dealer voor je en heeft geen mening over de band die net optrad. Het enige wat je van de oude raver kan verwachten is af en toe een bevestiging van hoe lekker 'ie gaat en een afwezige, ongemeende glimlach van iemand die geen idee heeft van wat je eigenlijk komt doen.

Met wie is de oude raver?

Deze mensen zijn altijd alleen. Je herkent ze aan de grote kring van leegte om hen heen. Af en toe komt er een groepje jongens (het soort dat morphsuits draagt en bier alleen per tray koopt) langs om de oude raver belachelijk te maken en met 'm op de foto te gaan. Verder is het altijd heerlijk rustig rondom dit ouwe besje.

Dus heb je een claustrofobische vriendin aan je hangen die net haar eerste kwartje heeft genomen en nu volledig aan het flippen is omdat ze het gevoel heeft dat het publiek een tsunami is en zij een hulpeloze visser in Zuid-Oost Aziƫ? Neem haar mee naar de oude raver. Op die open plek kan ze rustig ff kalmeren. Hier wil tenslotte toch niemand staan.

Ook zo'n zin om deze ouwe ravetijger in het echt te spotten? Kom dan zaterdag (23 juli) naar 22fest om even de boel de boel te laten en wat swaggy moves met ons te zetten. Wij geven 2 kaartjes weg en het enige wat je hoeft te doen is voor vrijdagmiddag 16 uur naar carmen@degladiool.nl mailen waarom jij die kaartjes zo nodig hebt.