Dit is hoe elke Nederlandse festivalboy er deze zomer bijloopt

Beeld: Hanna Whittle

Denk je op festivals ook altijd 'Huh? Volgens mij zag ik die jongen één seconde geleden ook al langslopen?' Geen zorgen, je bent je verstand niet aan het verliezen. Festivalboys zijn nou eenmaal klonen van elkaar. Ze dragen stuk voor stuk een van de volgende 'fashion' items.

1) De thuglife bandana

Er komt onvermijdelijk een moment dat je, na het kakken in een Dixie, tot het besef komt dat er geen toiletschuurpapier meer is. Dan is het verdomd handig om de zweterige bandana op je voorhoofd te gebruiken om je reet mee af te vegen. Kan je daarna meteen ophouden met doen alsof je de reïncarnatie van Tupac bent.

2) De zwarte waistpack

Het heuptasje dat je tante uit Amersfoort altijd droeg als ze een dagje spanning in de Negen Straatjes in Amsterdam opzocht, is anno 2017 een hit onder festival fashionisto's. Er is geen borstkas die er niet mee uitgedost is deze zomer. We gaan niet liegen, die dingen zijn eigenlijk gewoon superhandig!

3) De praktische spijkershorts

Veel jongens zijn gewoon niet zo into poespas als het op kleding aankomt, maar op een festival willen ze wel eens alle remmen losgooien. 362 dagen per jaar dragen ze een spijkerbroek, maar op de overige drie festivaldagen, trekken ze… hou je vast… een korte spijkerbroek uit de kast! Tja, je bent fashion forward of je bent het niet.

4) De rommelige mannenknot

Moslims en vluchtelingen, move over. Er is een nieuwe uitgekotste bevolkingsgroep in town! De millennial. Vooral de millennial met de nonchalante man bun. Gelukkig zijn festivals een safe space voor deze kruising tussen een hipster en een samurai. Daar kan hij om de vijf minuten zijn knot losgooien en in slowmotion zijn lokken laten wapperen naar de haters. Sunoutbunout!

5) Het basic bitch shirt (wit/zwart)

'Heb je Sander toevallig gezien? Hij stond hier twee seconden geleden nog. Hij heeft een wit shirt aan'. Wijs als je deze vraag krijgt behulpzaam naar de menigte van vijftig jongens voor je die stuk voor stuk een wit t-shirt dragen. Oh wacht, daar staat een ander groepje jongens met allemaal een wit t-shirt aan. O-ver-al staan mannen in witte t-shirts. En je bent niet eens op Sensation White!

6) De Adidas slippers van je vader

Vraag jij je ook af of jongens in deze slippers eerst even het vuilnis buiten gingen zetten en door zijn gewandeld tot ze een festival binnenliepen? De Adidas slipper, zo nu en dan vergezeld door witte sportsokken, is OVERAL en dé festival musthave deze zomer. Laten we hopen dat modder, pis en bier goed zijn voor de huid.

7) Het ironisch bedoelde, schreeuwerige Hawaii shirt

Is er soms een gratis give-away bij de feestwinkel voor het festivalseizoen losgaat? Er is namelijk geen andere verklaring te bedenken voor volwassen jongens die rond paraderen in blouses bedrukt met héél veel bloemen en héél veel palmbomen. Het enige voordeel is dat je onverwachts in een LSD-trip wegzakt als je langer dan tien seconden naar al die kleurtjes kijkt.

8) Het verraderlijke hipsterhoedje

De makkelijkste manier om te doen alsof je een stylish en classy guy bent, is door naar de WE te gaan en voor vijf euro een hipsterhoedje te kopen. Al zou je voor de rest alleen maar pampers dragen, dit hoedje geeft instant artsy Orlando Bloom realness. Dat is waarom festivalboys er zo massaal in rondstruinen, terwijl ze gecharmeerde festivalmeiden een koude douche geven met 'Nee schat ik verkoop geen kunstige zelfportretten in Montmartre, ben een gewone jongen uit Meppel.'

9) De afgekloven festivalbandjes

Een festival is geen festival zonder festival-tijgers die non-stop hun pols vol beschimmelde bandjes in je aura duwen en elke zin beginnen met 'Ik kom al vanaf het begin trouw naar dit festival en toen bestond de line-up alleen maar uit authentieke acts met oprechte liefde voor elektronische muziek. Nu is de programmering zo commercieel. Waar is de tijd gebleven dat muziek nog echt muziek was?' Het beste antwoord dat je aan zo iemand kan geven is: 'Sorry gast, ik moet rennen. Pitbull gaat z'n set zo beginnen!'

10) De opgerolde broekspijp

Na decennia onderdrukt te zijn geweest door dikke wollen sokken en verstikkende broeken is dan eindelijk de emancipatie van de enkel begonnen. Steeds meer festivalboys kiezen voor een uitgesproken high fashion look door de enkel in het zonnetje te zetten. Hoe? Door de subtiele kunst te verstaan van een of twee keer je broekspijp omvouwen. Hoppa!

11) De Old Skool Vans

Wat kunnen we over dit lelijkere broertje van de lage Converse All Stars zeggen zonder al onze vrienden die ze dragen te kwetsen? Ehmm… nou een positieve noot is dat het niet zoveel uitmaakt of hij na een festival helemaal uitgeleefd en afgeragd is. Je ziet toch geen verschil.