Dit is hoe ieders december eruitziet

Beeld: Hanna Whittle & Nathan Stuger

Jongens, december staat voor de deur! De maand waarin we de donkere dagen ceremonieel opfleuren door onszelf te martelen met opgelegde gezelligheid! Als chihuahua's in botsautootjes worden we door de ene sociale verplichting richting de andere gebeukt. Hier is alvast je agenda voor de komende feestdagen:

18 november: Sinterklaasintocht

Wat is dit? De officiële kick-off van de feestdagen: de plechtige verwelkoming van een Spaanse bejaarde die het hele jaar minderjarige Nederlanders heeft bespioneerd om te bepalen of ze zich volgens zijn maatstaven gedragen. Om zijn bevindingen nader te toetsen zal hij de komende weken een deel van deze kinderen eens goed op schoot nemen.
Wat voel je vandaag? Je voelt een warme nostalgie door je aderen vloeien bij het kijken naar de Sinterklaasintocht. Al die kleine details! Fanfaremuziek, de stem van Dieuwertje Blok en niet te vergeten witte Nederlanders die traditionele teksten als 'Opkankeren!' schreeuwen naar geruisloos protesterende Zwarte Piet-haters.
Wat gebeurt er verder vandaag? Dit is ook de dag waarop je traditioneel voor het eerst de vraag krijgt wat je met oud & nieuw gaat doen.

24 november: Black Friday

Wat is dit? Black Friday is een religieuze feestdag waarop wij vieren dat 55 inch Ultra HD 4K smart tv's met HDR-ondersteuning teringgoedkoop zijn. De dwangmatige koopdrang van vandaag is een ludieke, slechts licht overdreven variant op het systeem waarin we gevangen zitten met z'n allen: het kapitalisme. Waar we met kerst het verhaal van Maria en Jozef naspelen, spelen we vandaag het toneelstuk dat je spullen koopt die je absoluut niet nodig hebt, want deze waterkoker was eerst 20 euro, maar hij is vandaag opeens afgeprijsd van 60 euro naar 20 euro! Dit ding niet kopen betekent dus 40 fictieve euro's laten liggen! GRIJP DAT DING!
Wat voel je vandaag? Je denkt dat je vandaag electronicagiganten en andere multinationals een loer draait, terwijl je tegelijkertijd donders goed weet dat het tegenovergestelde waar is. Dit voelt raar doch vertrouwd!
Wat gebeurt er verder vandaag? Elk gesprek met je vrienden begint en eindigt met een wanhopig 'NAAR WELK FEEST GAAN WE MET OUD & NIEUW?' En de enkele vriend die er wél een beslissing over durft te maken, heeft alsnog geen zin om z'n Rabo Scanner erbij te pakken.

5 december: Pakjesavond

Wat is dit? Voor iedereen boven de 6 is dit een van de saaiste dagen van het jaar. Je hebt voor € 12,50 het hele speelgoedrek van de Big Bazar opgekocht voor je neefjes en nichtjes, maar zodra het pakpapier eraf is gaat hun volle focus weer naar hun vettige iPad.
Wat voel je vandaag? Verveling. Tip: hou de spanning erin door je kleine neefjes en nichtjes vlak voor je vertrek leuke trivia te vertellen: "Wist je dat Sinterklaas niet op 5 maar op 6 december jarig is? En slaven houdt?" Als je goed luistert kun je je moeder nog "HET IS TRADITIEEE!!!!" horen gillen terwijl je naar de bushalte rent.
Wat gebeurt er verder vandaag? Door de oud & nieuw-stress is een groot deel van je vriendengroep ondertussen aan het hyperventileren in een hoekje van hun badkamer. Jij voelt ook de voortdurende dreiging van een paniekaanval, die op je neerdrukt als een veel te zware, prikkende wollen deken, maar gelukkig had je – zoals het een echt millennial betaamt – nog een stripje oxazepam liggen in je badkamerkastje.

25 december: Eerste kerstdag

Wat is dit? Je pakt de trein naar je ouderlijk dorp en staat rillend en compleet uitgehongerd op het station te wachten: zoals elk jaar sta je er weer van versteld dat alle winkels vandaag het gore lef hebben om dicht zijn. Je familie blijkt een uitgebreide gourmettafel voor je te hebben klaarstaan, met spectaculaire versnaperingen als 'bakje paprika' en 'vleesschaal van de Jumbo'.
Wat voel je vandaag? Je bent zo moe van sommige denkbeelden van je familieleden. Je kijkt regelmatig hoopvol het nichtje aan dat sinds kort ook het ouderlijk dorp heeft verlaten: kan zij vanaf nu niet oma's loftuitingen over Geert Wilders afweren?
Wat gebeurt er verder vandaag? Jij en je vrienden nemen vandaag even pauze van de bittere realiteit genaamd 'er is nog geen feestje gevonden voor oud & nieuw'. Jullie moeten je namelijk focussen op de bittere realiteit genaamd 'tante Ria heeft erg veel wijn op en is ze nou met me aan het flirten?'

26 december: Tweede kerstdag

Wat is dit? Op Tweede Kerstdag vieren we volgens de Bijbel dat iedereen ff mag bijkomen van al die familiebullshit van Eerste Kerstdag, godverdomme zeg. Om de vermoeiende intriges en gevoeligheden van je familie aan te kunnen heb je je gister helemaal klem gezopen, met als gevolg dat je nu met een klopboor van een hoofdpijn wakker wordt in je kinderbed.
Wat voel je vandaag? Als je een relatie hebt moet je je nu opmaken voor deel 2, en anders kun je vandaag zonder verplichtingen Astro TV kijken terwijl je moeder de troep van gisteravond opruimt. In beide gevallen snak je om 13.30 uur al naar drank.
Wat gebeurt er verder vandaag? Nu de afleiding van Kerst weer is weggeëbd, daalt het besef van een nog steeds planloze oud & nieuw extra hard in bij jou en je vrienden. WELKE FEESTJES ZIJN ER? NAAR WELKE RAVES GAAN WE? Je vrienden bijten als een hondsdolle rat van zich af wanneer het onderwerp wordt aangesneden. Zelf lik je de hele dag aan je inmiddels lege stripje oxazepam.

31 december: Oud & Nieuw

Je drinkt een paar biertjes bij een vriend thuis en kijkt om middernacht drie minuten vuurwerk vanuit het keukenraam.