Stop met het attenden van Facebook-events waar je nooit heen zou gaan


Er zijn heel veel mensen die graag Facebook-events attenden zonder dat ze ooit zouden overwegen om er daadwerkelijk heen te gaan. We onderscheiden hier twee vormen van eventpaginaterreur. De eerste is het aanmaken van een Facebook-event om de lachers op de hand te krijgen. Een event waarvan je weet dat het zo belachelijk is dat het nooit plaats gaat vinden, zoals het WK Paardenneuken.

De tweede is het Facebook-event dat door een enkele, grinnikkende pionier wordt ontdekt en al gauw wordt overspoeld door mensen die op attending staan. Ook hier is het duidelijk dat al deze nieuwe attendees niet van plan zijn om naar dit event te gaan. Daar is het betreffende event, in hun ogen, tenslotte veel te ‘knullig’ voor. Zoals het event van arme Jorelda.

Het is lui. Is dit nou echt de beste manier om aan je Facebook-vrienden te laten zien dat je humor hebt? Nee hoor. Het is niet erg dat je even de weg kwijt bent maar besef wel: je Facebook-vrienden kan het weinig tot niets schelen bij welke events jij op attending staat. Als je echt de lachers op de hand wil krijgen, plaats dan bijvoorbeeld een lange statusupdate met daarin een geinige anekdote over een gekke aanvaring die je die dag had met een collega of iemand in het verkeer. Of verras je Facebook-vrienden en post dat je eigenlijk diep ongelukkig bent.

Het is respectloos. Door het ironisch attenden van Facebook-events als ‘Handoplegging op honden voor beginners’, of wat voor een buurthuisevenement dan ook, laat je zien hoe zeer je als randstedeling boven dit soort ‘lachwekkende’ en provinciale zaken staat. Tel daarbij op dat die events volledig worden overgenomen door jou en je vrienden, gewapend met heel veel matige grappen. Dat er in Roelofarendsveen misschien wel mensen zijn die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in deze workshop laat je blijkbaar koud. Want, wie zijn die mensen toch wiens leven niet om technofestivals draait? Wat nou als Jorelda van de hondenhandoplegging jouw moeder is? En misschien maakt jouw moeder op een zeker punt in haar leven ook wel eens een Facebook-event aan. Ze is tenslotte erg trots op haar tuinierclubje. Hoe denk je dat je moeder zich zou voelen als jouw generatiegenoten die pagina zouden vervuilen met opmerkingen als ‘Ik sta linksvoor bij de schoffel! Kan iemand een banaan meenemen, ik ga slecht.’

Het is niet inventief. In principe doe je helemaal niks. Je klikt op attend. Heel misschien heb je een grapje in de comments achtergelaten. Waarschijnlijk een variatie op andere grapjes die er al stonden. Misschien heb je zelf ook wel een leuk WK of EK pagina'tje aangemaakt. Maar wees eens eerlijk. Denk je echt dat er een Hagelslag Naar Roodharigen-feest georganiseerd gaat worden in Papoea-Nieuw Guinea? Verras ons eens met een event dat daadwerkelijk plaats gaat vinden en waar jij daadwerkelijk heen gaat. En stuur een foto met bewijs.