Wie zijn toch al die expats en waarom komen ze onze huizen stelen?

Beeld: Hanna Whittle

Heel veel huisbazen in de Randstad zijn het erover eens: jij en je huisgenoten moeten zo snel mogelijk opbokken uit jullie kamers, er staan namelijk een paar duizend Amerikaanse en Chinese zakenmannen klaar die met liefde het tiendubbele voor jouw mini-gang met gore keuken betalen. Expats heten deze indringers. Eigenlijk is dat gewoon een duur woord voor 'migranten', maar dan slaat het alleen op rijke business people die zogenaamd onze economie komen helpen. Whatever that means.

Wat komen die lui hier eigenlijk doen?

Expats komen hier niet voor een beter of veiliger leven omdat ze uit een land komen waar ze te maken hebben met oorlog, georganiseerde groepsverkrachtingen of anti-homowetgeving. Ze zijn al rijk en gelukkig en hebben gewoon zin in een crazy buitenlandervaring waarbij veel gedronken en geneukt wordt, zeg maar Erasmusstudenten met koffers vol cash. Multinationals lokken ze vervolgens hiernaartoe, mét de belofte dat ze in jouw gerenoveerde huisje in Oud-West mogen zitten 'only 11 minutes by Uber from RAI Amsterdam Convention Centre'.

Hoe herken ik een expat?

Niet! Het zijn een soort bed bugs, je ziet ze niet, maar je voelt aan alles dat ze 's nachts onder je huid kruipen om je bloed eruit te zuigen. Wil je er toch één in het wild spotten? Loop dan de lobby in van het Marriott of een ander fancy hotel, daar zitten ze vaak te samenscholen. Allemaal verschillende nationaliteiten in maatpakken bij elkaar, verscholen achter grote bellen champagne. Waarschijnlijk vieren ze dat ze allemaal binnen drie werkdagen een betaalbaar appartementje in een voormalig studentencomplex hebben gefixt. Of ze zitten in een 'traditioneel Amsterdams' cafeetje middenin het centrum waar geen Amsterdammer ooit zou komen en niemand Nederlands spreekt. Probeer dan gesprekjes op te vangen over 'typically Amsterdamish hotspots in the Jordaan to talk about stock exchanges' of wacht gewoon ff tot ze je komen versieren met praatjes over first class vliegen met Delta Air Lines (ze zijn vaak ook even op vakantie van hun droevige relatie back in Illinois).

Waarom zijn ze gevaarlijk?

Iedereen die niet uit een land komt dat vluchtelingen voortbrengt, kan zichzelf - na een shopmiddag bij een buitenlandse variant van de dodelijk saaie WE - omdopen tot expat. In Nederland doen we fucking moeilijk over vluchtelingen die twee leegstaande, vertyfde flatjes in Appingedam bewonen, maar expats zijn meteen interessant en iedereen moet daar voor wijken. Studenten en mensen met sociale huurwoningen worden hun huizen uitgeprocedeerd, alleen maar omdat ene Larry uit Seattle zes maanden komt vergaderen over infrastructuur op de Zuidas. En daar houdt het niet op: de huurprijzen stijgen omdat expats veel meer voor hun huis betalen én ze straks de halve stad in handen hebben. Vol is vol! Expats zijn hier niet welkom! Ze pikken onze huizen en banen in! Amsterdam moet Amsterdam blijven!

Wacht, ben ik nu een racist?

Zo lang je het hebt over mensen met een dikke portemonnee en een miljoen kansen in het leven, mag je best zeggen dat je liever niet hebt dat ze in jouw huis komen wonen schat!