Bestaat er een dommere Nederlandse traditie dan 'cadeautip: ✉️'?

Beeld: Hanna Whittle en Marijtje Berghuis

Vergeet dat lekkere Etos-verwenpakket, een hyperpersoonlijk vriendinnen-fotolijstje of concertkaartjes voor de favoriete band van je vriend. Je bent in Nederland en hier wordt je komst op een feest alleen gewaardeerd met een envelopje geld. Dafuq?

Hoe word je erin geluisd dan?

Je gaat naar een kringverjaardag, housewarming, bruiloft, crematie of wat voor semi-gezellige Nederlandse viering dan ook: in de uitnodiging word je min of meer verplicht '✉️' mee te nemen. Het is altijd een 'tip', heel vrijblijvend dus, maar toch weet je dat Sandra en Marco van de babyshower je met een scheef oog gaan aankijken als je aankomt met 'ik neem jullie mee uiteten' of een tosti-apparaat. In feite betaal je entree om het huis van je vriend binnen te komen. Fuck creativiteit of moeite doen voor je vrienden, ze willen gewoon harde flappen cash. Misschien ben je daarom zelfs uitgenodigd, zo'n feestje moet nou eenmaal een winstgevend event worden en Sandra en Marco willen binnenkort echt een keer naar de Malediven zonder hun kind!

Zijn er nog meer walgelijke regels?

Zeker! Omdat Nederlanders nooit letterlijk durven te zeggen 'Ik nodig je graag uit voor mijn verjaardag, mits je voor aanvang 45,50 p.p. overmaakt', moet je altijd maar gissen naar de inhoud van het envelopje. Hier een handig overzicht:

  • Denk bij bruiloften aan 100 euro; verjaardagen van vrienden 20 euro plus eigen drank; ben je introducee, ken je niemand en blijf je maar een uur, dan volstaat 7,50 in het knuistje.
  • Die schattige Hallmark-kaart mag je lekker laten zitten, die wordt toch diezelfde avond nog in de openhaard geflikkerd.
  • Briefgeld is een pre, 2 euro muntstukken worden zuchtend aangenomen en bij 20 eurocentjes word je gevraagd het gewoon over te maken of het pand zo spoedig mogelijk te verlaten.

Hoe pak je ze terug?

Hoewel dit fenomeen in andere culturen gewoon 'bedelen' heet, raden wij je aan om er gewoon aan mee te doen! Zorg dus dat je zelf ook om de zoveel tijd een feest geeft. En nodig lekker veel mensen uit, ook vage kennissen, geëmigreerde oud-klasgenoten en desnoods je vriendelijke huisarts als je een kleine vriendenkring hebt. De gouden regel is namelijk dat je het geld dat jij ooit op een verjaardag of feest gaf, gewoon lekker geretourneerd krijgt.

VIND JE OOK LEUK:
Wie is toch die vriend die OVERAL een Tikkie voor stuurt?