Hoe ga je om met een moeder met empty-nest-syndroom?

De kinderen zijn het huis uit en opeens weet je moeder niet meer wat ze doen moet. Ze hoeft geen spoor van bapao-verpakkingen meer op te ruimen overal waar je gaat, en hoeft geen mysterieuze harde sokken meer te wassen die ze onder je bed vond. Ter compensatie ontwikkelt ze een paar obsessieve nieuwe eigenschappen. Maar hoe ga jij daarmee om?

Nieuwe karaktereigenschap 1: Ze wil urenlang met je bellen. 📞

Toen je nog thuis woonde beperkte jullie contact zich tot 'Heb je de kliko aan de weg gezet?' -'Jaha, jezus.' Nu wil je moeder opeens urenlang met je bellen, ook al is het enige gespreksonderwerp dat alles z'n gangetje gaat. Ze neemt met je door hoe het met opa en oma gaat, welke bloemetjes het niet zo goed doen in de tuin en wie er in het dorp allemaal zwanger of dood is. En omdat ze wil bewijzen dat ze heus nog wel nut voor je heeft, verklapt ze je uiteindelijk ook nog even dat de Elstars deze week in de aanbieding zijn bij de Lidl.
Hoe ga je hiermee om? Jij hebt vroeger de handen van je moeder volledig doordrenkt in je mosterdgele babyschijt, dus je gaat respectvol tegen haar blijven. Zorg gewoon dat je tijdens het telefoontje iets nuttigs te doen hebt. Draai een wasje, maak een beginnetje aan je BTW-aangifte of bind een dweil aan je voeten--je gaat namelijk vele kilometers door je huis lopen tijdens deze gesprekken.

Nieuwe karaktereigenschap 2: Ze mest je vet zodra je op bezoek komt 🐋

Je bent nog geen minuut je ouderlijk huis binnen of je hebt in je ene hand een grote roze koek en in je andere een zak mini-Twixen. Zodra je dit op hebt vraagt ze of je nog meer honger hebt: ze kan bijvoorbeeld een cracker pindakaas voor je maken, of een lasagne florentine met spinazie en mozzarella. En hee, heb je zin in chips? Ze heeft je lievelings gekocht! Wil je M&M's? Chili con carne? Moet ze even langs de Chinees rijden terwijl jij haar schaal snel opgeklopte Saroma wegwerkt?
Hoe ga je hiermee om? Deze vetmesterij is natuurlijk alleen maar goed bedoeld, ook al word je er helemaal gek van en was je op dieet sinds iemand op Tinder 'no chubz' tegen je zei. Dit is een manier voor je moeder om een nuttige rol in je leven te behouden en je doet haar pijn als je ook maar één van haar dertig gangen aan snacks afwijst. Wat ik probeer te zeggen is: je hebt dit te slikken. Zorg er desnoods voor dat je op de dagen voor en na je bezoek alleen maar water eet.

Nieuwe karaktereigenschap 3: Ze neemt een paar rare nieuwe hobby's 🎳

Knipper een keer met je ogen en je moeder zit op aquarobics, knipper nog eens en ze doet vrijwilligerswerk in de gehandicaptenzorg, knipper een derde keer en ze heeft een florerende bed & breakfast gemaakt van het fietsschuurtje waar jij je eerste joint rookte op je negende.
Hoe ga je hiermee om? Je moet eigenlijk blij zijn: nieuwe hobby's betekenen dat ze minder tijd heeft om jou mailtjes van Univé door te sturen met informatie over welke verzekeringen je allemaal moet afsluiten. Gun je moeder haar hobby's, en hou in de gaten of ze zichzelf niet stiekem de verkeerde kant op ontwikkelt. Mochten haar nieuwe hobby's je toch zorgen gaan baren, neem dan snel een baby, want zodra die ten tonele verschijnt stopt ze snel genoeg weer met op het dorpsplein flyeren voor de PVV.