Dankzij roti en döner is de Nederlandse keuken er eentje om trots op te zijn!

Beeld: Hanna Whittle

Mensen zeggen die zeggen dat de Nederlandse keuken alleen maar bestaat uit saaie aardappel, frikandel, slappe asperge en dat door elkaar geprakt, hebben het mis.

We mogen hartstikke trots zijn op deze haute cuisine van eigen bodem:

Oud-Hollandsche Roti

Wat een heerlijk typisch, authentiek Amsterdams product. De unieke combinatie van oud-Hollandse pannenkoeken – die al op het doek vereeuwigd werden door de Hollandse grootmeesters tijdens de Gouden Eeuw – met geteelde en gekookte aardappelen uit de Bijlmer, kan haast niet Nederlandser. Handig: het is ook een ideaal gerecht om gemakkelijk om 18.00 uur op tafel te zetten dankzij de onovertroffen Knorr-wereldgerechten-lijn!

Boeren-foe yong hai & Bossche babi pangang

De basis van deze heerlijke, uit het zuiden des lands afkomstige, boerenomelet bestaat uit weggegriste eieren herkomstig uit de iconische legbatterijen in Noord-Brabant. Gehuld in een romige tomatensaus, uitgeserveerd met krokante spekreepjes die hun oorsprong vinden in een vrije uitloop varkensboerderij langs de A12. Neem naar goed Hollands gebruik een gezellige rijsttafel en pak uit met een tafel vol gestolen specerijen die je anders toch nooit gebruikt en waan je onze eigenwijze, plunderende voorouders ten tijde van de VOC. Doe ook eens avontuurlijk en eet er van die dikke Zeeuwse spaghetti bij: bami!

Delftsblauwe döner

Een luxueus belegde boerenbol bomvol rein kalfs- of kippenvlees vers van het spit of op artisanale wijze afgeschoren van een ronddraaiende vleesbonk. Boze tongen beweren dat de oorsprong van dit gerecht in Turkije ligt. De aanwezigheid van vergeten Hollandse groenten als 'komkommer', 'snippertomaat' en 'non-pittig pepertje voor de Nederlandse mond die niets gewend is' bewijst echter het tegendeel. Sinds jaar en dag is dit de ideale late-night snack voor als je na een uitgaansavond stomdronken door één van de vele stadscentra trekt die Nederland rijk is. Vergeet die traditionele klodder Calvé knoflooksaus niet!

West-Friese wafels

Kijk naar de vele karakteristieke kleine wafelhuisjes die onze rustieke hoofdstad telt en je ziet: dit ultieme suikerrijke verwennerijtje ligt verankerd, geworteld en versmolten in de rijke Nederlandse traditie van bourgondisch genieten. Hang je dankzij een paar trekjes White Widow knetterstoned minutenlang kokhalzend boven die prachtige Mokumse grachten? Probeer dan eens een fine fusion cuisine door de wafel te mixen met een dikke laag Nutella of M&M’s. Na een paar hapjes van deze reuze-suikerklont ben jij gegarandeerd van je bad trip af! Gefeliciteerd, vanaf nu kan jij als Dutchie overtal ter wereld pas écht goed opscheppen met deze originele poldergerechten!