Zullen we effe kappen met het ophemelen van Dubai?

Beeld: Hanna Whittle

'Je moet er écht een keer geweest zijn!' zeggen jammer genoeg zo veel Nederlanders die een tussenstop hadden in Dubai, onderweg naar een leukere bestemming. Want dat is Dubai, een tussenstop in een heet olieveld waar rijke blankaards even van een luxury lifestyle kunnen genieten. En een no-go zone voor arme Pakistanen en Indiërs, tenzij ze ambities hebben in de moderne slavernij.

Dubai is ook de plek waar studiegenoten Lieke en Ricardo een zogenaamd onvergetelijke tijd hadden, omdat ze welgeteld 18 overstap-uren hebben rondgebanjerd in deze futuristische hoax van een stad.

1) Lieke en Ricardo stappen uit hun Emirates Dreamliner en vinden Dubai meteen een modern 'land'


"Wow, wat zijn die Emiratoren hier met hun tijd meegegaan, zeg. In andere middel-oosterse landen vind je écht geen KFC," zegt Ricardo terwijl de twee door de terminal banjeren en zichtbaar aangedaan zijn door het diverse aanbod aan westerse snacks. "In Saoedi-Arabië mogen vrouwen niet eens praten en in Iran krijgen kinderen kernwapens mee naar school. In Dubai begrijpen ze tenminste hoe je met mensen omgaat, kijk maar naar al die moderne gebouwen," voegt Lieke eraan toe terwijl ze haar Amnesty International-button nog even oppoetst. In de taxi naar hun hotel zien ze nog meer wolkenkrabbers. "Dubai is zo'n openminded land, echt LGBT-friendly," maakt Lieke daar meteen uit op.

2) Lieke en Ricardo staan op de Burj Khalifa te kijken naar zand


Het hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, van een dagje Dubai is natuurlijk het hoogste gebouw ter wereld. Van tevoren hadden ze al via Groupon een kaartje weten te bemachtigen voor maar 80 euro per persoon, inclusief een tour door de luxueuze toren, een fantastisch uitzicht vanaf de top en een heerlijk natje en droogje. "Dat eten viel een beetje tegen, we kregen allemaal één handje drooggekookte rijst en een oude dadel, maar het uitzicht op de derde verdieping was fenomenaal," zegt Ricardo nadat hij te horen kreeg dat ze met dit goedkope ticket niet hoger mochten. "Heb nog nooit zoveel hijskranen gezien. En dat zand! Als mijn ouders dit eens konden zien!" Lieke was vooral onder de indruk van de rondleiding: "Ze hadden een maquette!"

3) Lieke en Ricardo proberen een vijfsterren visrestaurant te vinden


Aangezien het in Dubai meestal schommelt tussen de 60 en 70 graden, bestaat de gehele stad uit smalle overdekte tunnels met airconditioning. Het is een soort winkelcentrum ter grootte van Drenthe. Lieke en Ricardo zwerven daarom maar een beetje van fruit-bazaar naar juwelier en van kruidenkraampje naar keramiekshowroom. Maar ze zijn er met een missie: de twee vrienden willen naar Al Mahara, een ondergronds aquarium-restaurant. "Ik heb altijd al een keer willen kijken naar een rijk mens dat een kreeft eet terwijl er allemaal pijlstaartroggen over hem heen zwemmen," zegt Ricardo, fervent pescotariër. Jammer genoeg konden ze het niet vinden omdat Lieke verstrengeld raakte in een afding-schandaal over een nep bronzen theepot.

4) Lieke en Ricardo bij dat ene vijfsterren hotel aan het strand waar ze niet slapen


Wat ze wel kunnen vinden is het Burj Al Arab Jumeirah hotel en daar willen ze dolgraag mee op de foto! Met een hotel! "Qua architectuur niet eens zó boeiend, maar je ruikt gewoon hoeveel geld erin gepompt is en dat vind ik gewoon mooi," zegt Ricardo die zelf al jaren klant is bij het UWV. Omdat ze geen ligstoel van 140 euro willen huren voor een uurtje, of een strandwandeling maken op de nek van een ernstig mishandelde kameel voor 200 euro, legt Ricardo snel zijn hand op de heup van Lieke. Zo weet de Indiase hotelmedewerker dat hij voor het tatta's-be-like-shootje-op-het-strand kan gaan. Die foto was maar 40 euro.

5) Lieke en Ricardo bij bouwproject 'Golden Sands, Bloody Bangladeshi Hands'


De twee gaan even lekker neuzen bij een van de vele bouwprojecten die de stad rijk is. Beiden zijn geobsedeerd door glad marmer, gouden letters, gloednieuwe liften en de geur van Pakistaanse en Bengaalse mannen en jongens die al jaren voor 0 euro, 24 uur per dag werken aan een kunstmatig eiland zonder functie. Lieke probeert een gesprek aan te knopen met een jongen uit Mumbai die met zijn blote vingers in de asbest aan het graven is: "Why are you crying mister? I would commit a murder to have a job like this hè! You know, in Holland always raining! You have the sun on your face! So enjoy! No worries be smiley!"

6) Ricardo gaat quadrijden en Lieke gaat op de foto met een depressieve valk


Zet één stap buiten Dubai en je staat in een gloeiendhete bak zand waar verder niets is. En zoals op iedere desolate plek, is ook hier een bezeten valkenier te vinden die je met zijn huisdier laat spelen voor grof geld. Lieke is een echte animal-lover, zo zegt ze zelf, dus ze heeft voor omgerekend 130 euro een foto gemaakt met de valk in kwestie. En he-le-maal in extase is ze: "Omg hij zat ook één seconde op m'n schouder!" Ricardo heeft het graag nóg wat ruiger. Hij moet natuurlijk even met een quad scheuren over dat brandende drijfzand. "Gelukkig verkochten ze van die carnavals-sjeik pakken bij zo'n tentje, anders was m'n hele huid er afgebrand," zegt Ricardo. "Wel jammer dat onze wielen meteen vastgekoekt zaten in een warme duin, maar wow, wat een ervaring!" vertelt Ricardo terwijl hij een traantje wegpinkt.

Ricardo heeft zijn sjeik kostuum niet meer uitgedaan tot hij met een budget Transavia-toestel veilig landde op Eindhoven International Airport.