Waarom is het tegenwoordig zo gek als je géén drugs doet?

Beeld: Hanna Whittle

Drugs zijn hartstikke oké en tegenwoordig heeft bijna niemand er nog moeite mee om op een feestje drie pillen, wat likjes M en een nakje coke weg te werken. Maar wanneer anno 2017 nog blijkt dat jij als enige NIET aan de pillen zit, worden mensen (passief) agressief en moet je jezelf eens goed gaan verantwoorden.

Dit zijn de dingen die je te horen krijgt als je niet gezellig mee slikt, snuift en likt met de rest van feestend Nederland, maar je jezelf toch best prima vermaakt op zo'n feestje. En hoe je daarop kunt reageren.

1) "Huh, doe jij geen drugs? Gaat het wel met je? Ben je zwanger? Heb je dinsdag een begrafenis? Ben je zelf ooit overleden aan een overdosis?"

Wow, doe maar rustig. Haal even drie keer adem. Het komt wel goed. Ook zonder drugs ga ik het eind van de avond wel halen. Misschien. Misschien zelfs wel met plezier.

2) "JE BENT ECHT M’N BESTE MAAT, HOU NET ZOVEEL VAN JOU ALS VAN M’N MOEDER, WEET DAT JE DENKT DAT HET DOOR DE M KOMT, MAAR IK HOU OPRECHT ZO FUCKING VEEL VAN JE. MISSCHIEN ZOU JE ME BETER BEGRIJPEN ALS JE OOK EEN LIKJE M NEEMT!"

Huh, ik hoorde je dit toch echt net LETTERLIJK ook tegen de toiletjuffrouw zeggen. Een kwartier geleden weigerde je nog oogcontact met me te maken, stond je chagrijnig je Instagram te refreshen en morgen ben je deze oprechte vriendschap spontaan vergeten. Al lik ik dat hele plastic zakje van je leeg, dan nog word ik niet warm van jouw vingers die je nu langzaam van mijn achterhoofd naar mijn onderrug op en neer laat glijden. Wie ben jij eigenlijk?

3) "De buurjongen van Wessel, je kent hem wel, die durfde eerst ook niet. Maar hij deed het toch! En dat ging ook gewoon goed! Kan echt niets fout gaan."

Oh oké. Hou gewoon je bek.

4) "Jij zit echt niet in dezelfde flow als ik. Nou, ik ga weer lekker dansen hoor."

Nee, ik ben inderdaad helemaal aanwezig op deze aarde. Het was leuk om even een onderonsje met je te hebben, voor zolang het duurde, maar ik zie dat jij en je paardenverdovingsmiddel nu alweer druk bezig zijn met het rupsen over de bewegende vloer. Have fun!

5) "Wat voor spul heb je gebruikt? Niks?! OMG! Heb zooooveel respect voor jou!!"

Ah, thanks voor je respect schat! Daardoor kan ik nog een uurtje langer dansen op mijn eigen positieve energie. Dat is alleen niet verkrijgbaar bij je favo dealer, dus helaas kan ik je niet verder helpen.

6) "Ah, vind het zo fijn dat er een nuchter persoon bij is. Kan jij een beetje op mijn zusje letten? Dan zien we je om 8 uur ’s ochtends weer bij de auto, jij rijdt toch? Thanks!"

Dat jij zo strak staat als je immer onaangeraakte vrouwelijk geslachtsdeel, wil nog niet zeggen dat ik ook pas om 11 uur ’s ochtends in mijn nest wil liggen. Ik ben hier niet als je taxichauffeur. Noch als de babysitter van je zusje.

7) "Alcohol is ook hard drugs hè, wist je dat al?"

Fluister je tegen me vanuit de uitgedroogde grot die jij je mondholte noemt. Ondertussen ben jij al bezig met je zevende Chaudfontaine van dit uur en je slokdarm handelt alsof je de hele nacht al aan het cinnamon challengen bent. Maar is goed.

8) "Weet je het zeker? Ook niet effe een halfje proberen? Wil je ook geen kwartje? Hier, neem maar, is echt ziek spul. Hoef je me niks voor te geven hoor."

Heel lief dat je jouw ervaring zo graag met me wil delen! Misschien wordt de wereld inderdaad een stukje mooier. Misschien wordt het gebeuk van die melodieloze dark underground Berlin techno music wel mooi. Misschien word zelfs jij wel mooi.