Wie is toch de man die helemaal wild wordt van een drone?

Beeld: Hanna Whittle en Nathan Stuger

De drone, vroeger hadden alleen Steven Spielberg en de overheid 'm. Inmiddels is het een toy die je uit een grabbelbak kan halen bij de MediaMarkt voor een paar euro. En men who love gadgets weten dit. Kijk maar eens een Peru-reis aftermovie van een backpackende vriend, een filmpje als 4K BIRDEYE VIEW OF MIJN HOMETOWN DRONTEN NETHERLAND of een willekeurige vlog van Enzo Knol: bijna alles is gemaakt van drone. En hoewel je sporadisch nog kan denken 'wow, wat een dure productie, helemaal zo vanuit de lucht, is dat met een helikopter?', knal je meestal in een diepe staat van verveling als een man weer eens probeert te pochen met z'n amateurbeelden uit de lucht.

Tijd om de drone-eigenaar eens goed onder de loep te nemen.

Hoe oud is hij en waar woont 'ie?

De fanatieke drone-eigenaar is een verveelde twintiger die met zijn vriendin in city of dreams Zaandam woont. Hij is veel te vroeg gaan samenwonen met 'zijn Saskia', een hoogblonde ruiter die hem al sinds havo 3 onder de duim heeft. Hoewel hij tijdens z'n studie Kantoor & Management nog wel eens naar een bar-dancing of sportsbar ging, moet hij nu dagelijks verplicht met haar bankhangen en het NK Dressuur kijken. Saskia beslist alles voor hem: het interieur, z'n dagplanning, welke vrienden hij een uurtje mag zien per week en welke maneges ze gaan bezoeken op hun 14-daagse vakantie op Mallorca. Nu ze ook nog zwanger blijkt, vindt hij maar één ding om te ontsnappen uit haar huiselijke tirannie: geld uitgeven aan domme gadgets. Die kan hij toch makkelijk betalen van zijn doodsaaie maar prima betaalde kantoorbaan. Soms gaat hij zelfs een uurtje eerder weg van werk om even door een MediaMarkt of Saturn te dolen. En zij snapt toch niks van 'die gekke apparaatjes' en ziet het niet als bedreiging voor hun relatie. Op naar de zolder! Daar kan hij sneaky met z'n romp uit de dakkapel hangen om met dat ding te kloten.

Wat dronefilmt hij dan zoal?

Meestal heeft hij tijdens het met Merci-commercials gevulde reclameblok tussen Love Actually en All You Need Is Love ff de tijd om zijn controllertje vanonder het bed te pakken en tot leven te komen. Dit is dan wat hij zoals schiet.

  • Een artistieke timelapse te schieten van 'zijn wereldstad Rotterdam'. Hij woont er niet, maar het werkt voor de likes. Tegen Saskia zegt hij dat 'ie moet overwerken, maar eigenlijk is hij voorbijrazende lichtjes, zonnen, overspringende stoplichten, bootjes, puntjes, streepjes, fietsers, waaiende bomen en nog meer hele basale shit aan het filmen!
  • Alles tijdens het vriendenweekendje in Palermo, het enige moment dat Saskia hem ff 48 uur met rust laat. Wel jammer dat je in iedere opname van een berg, vijf andere Blokker-drones in beeld ziet van z'n vrienden.
  • Een meertje van bovenaf filmen. Dat vind 'ie altijd zó spectaculair, want dat kunnen mensen met iPhones niet. (Sowieso is hij meer een Android kinda guy).
  • Een aantal speelse momentopnames van rechtenstudente Suze die in de flat aan de overkant haar bh niet dicht krijgt.
  • Een doffe duinformatie in IJmuiden, wat van boven net zo lelijk Hollands uitziet als van onder. Hij probeert dat te verhullen met een misplaatste EDM-banger op de achtergrond.
  • Bomen van heel dichtbij. Daar komt z'n drone vaak in terecht. Eigenlijk altijd dezelfde boom, voor Suze's badkamerraam.
  • Luchtbeelden van probleemwijken 'om Politie Zaanstreek bij te staan'. Suze gaat in die wijk vaak shoppen.

Waar kun je hem spotten?

In het echt zul je hem niet zo veel tegenkomen, behalve als je een grijs muisje met wallen door een hoogblonde meid de Dille & Kamille in gesleurd ziet worden. Verder spot je hem alleen op de socials, waar hij al zijn materiaal ooit deelt en gewoon 'Productions' achter zijn pseudoniem Eelco Kruiswijk plakt. Zo lijkt het nét alsof het team van BBC Earth achter de sfeerbeelden van 'Winkelcenter Hoogkarspel winter 2016' zitten.