Waarom wil Google ons zo graag terminale ziektes aanpraten?

Beeld: Hanna Whittle

Iedereen die weleens de symptomen van hoofdpijn of een simpel buikgriepje heeft gegoogeld weet dat hij binnen een dag of twee zal sterven aan allesverwoestende kanker. Google slurpt elk kwaaltje dat je intikt naar binnen als een natte spaghettisliert en boert vervolgens zelfverzekerd je diagnose uit: je hebt de ergste ziekte die ooit heeft bestaan, en trouwens, hier zijn meteen wat gore afbeeldingen.

Vervolgens klik je jezelf een vicieuze maar verslavende cirkel van letterlijke dood en verderf binnen, waarin je ziekte elke minuut een stukje fataler wordt, en je gemoedstoestand een stukje radelozer.

Figuur 1: Hoe lang nog voordat Google financieel profijt haalt uit onze collectieve hypochondrie?!

Met open mond lees je websites die je anders noooooit zou vertrouwen, zoals een lelijk vormgegeven blogspot van ene Rineke Langenwang uit Etterlo, en uit paniek denk je jezelf te herkennen in alles wat ze schrijft over haar melodramatische medische toestand. Je vergeet met je ogen te knipperen terwijl je leest over Rinekes lijdensweg: al die ziekenhuisbezoeken, de onbetaalbare, uitputtende kuren die ze heeft moeten ondergaan en de teleurstellende steun die ze kreeg van haar wispelturige zus. En het begon voor Rineke allemaal met jeuk aan haar elleboog, net zoals jij nu hebt! En jij hebt ook een zus!!!

Met afbeeldingen googelen is het al helemaal een knobbelig, harig pusfeest van onbedoelde herkenning. Dat kleine schattige moedervlekje in je nek dat je nooit eerder was opgevallen blijkt na een image search plotseling een kloppend gezwel dat volzit met krioelende maden, op zoek naar een beter leven, buiten de gevangenis van jouw huid.

Figuur 2: Kent Google ons beter dan wij onszelf kennen?!

De hele oorzaak hiervan is dat mensen er van nature verzot op zijn om patronen te ontdekken op plekken waar ze niet zijn. Als je de symptomen googelt van een volstrekt willekeurige ziekte, dan krijg je 'moeheid', 'honger' en 'de behoefte om met grote regelmaat adem te halen'. OH MIJN GOD DAT HEB IK OOK hijg je dan in de hand die je geschrokken voor je mond houdt, compleet negerend dat er ook in het symptoomlijstje van deze ziekte staat dat er een grote pulserende bonk vlees uit je voorhoofd zou moeten hangen.

Misschien dat Google ons gewoon bang wil maken zodat we sneller naar een echte dokter gaan, misschien dat Google bewustzijn wil creƫren voor de verschrikkelijke aandoeningen die er op deze ziekelijke rotplaneet bestaan. Maar voor hypochonders is het vooral superkut dat Google zorgwekkende diagnoses uitdeelt alsof het klappen van de politie zijn tijdens een vredig anti-Zwarte Piet-protest. En waarschijnlijk als je Google raadpleegt om erachter te komen of je hypochonder bent, dat Google kalmpjes antwoordt: 'Ach welnee joh, je bent geen hypochonder. Je hebt gewoon een dodelijke nierziekte.'

Figuur 3: Zullen we ooit nog kunnen ontspannen tijdens het gebruik van Google?!