Doei zeggen als je een feestje verlaat hoeft ééécht niet

De maatschappij is zo ingericht dat mensen een vorm van ‘doei’ zeggen tegen anderen als ze een plek verlaten waar ze samen iets gedeeld hebben. Dit kan een ‘tot ziens’ zijn tegen het kassameisje van de Albert Heijn wanneer je hebt afgerekend, of een ‘we bellen’ tegen een vage kennis die je even daarvoor op de groente-afdeling tegenkwam (en die je natuurlijk nooit gaat bellen). Deze doeis, en veel andere vormen van afscheid nemen, zijn nuttig en nodig. Het is nou eenmaal niet geoorloofd om zomaar je hoofd om te draaien als die kennis bij de groente-afdeling je net heeft verteld dat zijn nieuwe baan ‘een beetje wennen’ is. Eerst moet er beleefd doei worden gezegd, en dat is logisch, want het is in ieders belang dat mensen elkaar aardig blijven vinden.

Wat helemaal niet zo logisch is, is dat er mensen zijn die ook doei willen zeggen tegen al hun vrienden en kennissen wanneer ze een feestje of een kroeg verlaten. Dat is namelijk echt, écht niet nodig. Hier een aantal redenen waarom het prima is om zonder iets te zeggen je jas te pakken en geruisloos te verdwijnen als een X-factor winnaar na zijn eerste hit.

1. Vrijwel iedereen is lam

Misschien is het je weleens opgevallen dat veel mensen op een feestje toeterzat zijn, vooral na een uur of 12. Het boeit deze mensen (je vrienden) weinig wat er om hen heen gebeurt, zolang ze maar drank hebben en soms een herkenbaar gezicht zien waar ze in kunnen blèren dat het zo gezellig is of dat ‘BABY YOU’RE A FIREWORK, COME ON LET YOUR COOOOLOURS BURST’.

2. Het maakt mensen weinig uit of jij er bent of niet

Een direct gevolg van punt 1 is dat het voor je dronken vrienden, hoe graag ze je ook mogen, niet echt uitmaakt of jij dat gezicht bent waar ze in kunnen schreeuwen, of dat het een andere vriend is. Of een vage kennis van de cursus fotografie.

3. Niemand gaat je beschuldigen van niet aardig zijn

Zoals we inmiddels weten is de reden van doei zeggen dat je niet onaardig wil overkomen. Gelukkig voor jou valt dit aspect volledig weg op een feestje of in een bar, want niemand herinnert zich jouw stille exit de dag erna. Het ergste wat je kan overkomen is dat iemand je appt met de tekst ‘hey, je was opeens weg?’, waarop je antwoordt ‘ja, klopt’.

4. Het is tijdrovend

Dit is misschien wel de voornaamste reden om zonder iets te zeggen richting de deur te gaan: je wilt ergens anders naartoe. Of dat nu je bed is of een afterparty in een garagebox, jij wilt weg. Het is al wat later op de avond, dus tijd is schaars. Waarom zou je jezelf dan ophouden door van iedereen persoonlijk afscheid te nemen?

5. Mensen proberen je over te halen om te blijven

‘AH NEE GA JE NU AL? WE ZIJN ER NET! KOM OP JOH, NOG EEN BIERTJE. WACHT, IK GA HET VOOR JE HALEN, ZO TERUG OK? KIJK EENS AAN, DAAR BEN IK WEER. HIER, EEN LEKKER PILSJE VOOR JOU. BABY YOU’RE A FIREWORK COME ON LET YOUR COOOOLOURS BURST MAKE EM GO AAH AAH AAH’.