Deze mannen schoren na jaren hun baard eraf, het resultaat is shocking!

Beeld: Hanna Whittle

Toegegeven, de volle baard fleurt een hoofd echt op als 'ie een beetje netjes wordt bijgesnoeid en vrijgehouden van pastasaus, crème fraîche en samenscholende luizen. Maar nog steeds lijken er iedere dag meer 'echte' mannen bij te komen die het straatbeeld vullen door in slow motion steaks te barbecuen op hun brandende motorkappen, terwijl ze tegen elkaar opscheppen over hoeveel liters baardwax ze er per week doorheen jassen.

Maar vergis je niet! Als je als man je sex appeal in de vorm van een verwilderde lap kopschaamhaar eraf haalt, blijft er maar één ding over: je grote, misvormde, onzekere babybillen-gezicht. Heftag!

We spraken vier mannen die dat deden.

Derk (27), goedkope arbeidskracht


"Voor mijn nieuwe job als Accountant Manager Front Office Trainee moest ik verplicht mijn geliefde baard eraf halen. Iets over 'aanstootgevend en onguur' werd me verteld. Ja dat doet gewoon pijn, heb hier dertien jaar aan gewerkt. Wel sta ik versteld van de mogelijkheden van de kin. Ik kan mijn latte met koek er op kwijt als ik effe geen handen vrij heb."

Erdem (22), male model

"Als male model heb ik altijd ieder baardhaartje laten staan, zo dachten mensen op mijn zestiende al dat ik een ervaren levensgenieter slash hipsterdad was. Toen ik laatst voor een shoot van de nieuwe Gillette Fusion 'm eraf moest halen, stierf een deel van mij. Zeker toen ik na de shoot in tranen bij de bushalte stond te wachten en een vrouw naast mij vroeg of ik mijn moeder kwijt was. Ze griste naar mijn hand en schreeuwde in m'n oor: 'Jongetje we gaan jouw moeder vinden, ik ga nu AMBER Alert inschakelen!!!' Ze heeft me de hele middag door speeltuinen gesleept."

Matthijs (23), foodtruck-eigenaar

"Telkens als ik mijn vriendin befte haalde ik haar liezen open met mijn baard - tot bloedens toe. Hoewel ze fan was van mijn look, stond ze erop dat ik mijn 'stekels from Dante's Ninth Circle of Hell' eraf zou scheren. Ze was klaar met deze 'brute glaswol-massage'. Dus dat deed ik, ik schoor mijn geliefde baard eraf. Uit liefde voor haar. Maar nog voor ik tijd had om op Wikipedia te zoeken wat glaswol nou precies is (een combinatie van zand en gerecycled glas), was ze al bij me weg. 'Ik viel op je. Juist omdát je zo op Conchita Wurst leek. Maar dit, gadver, je bent net een combinatie tussen Kristen Stewart en Michael Jackson,' whatsappte ze me nog."

Amaji (30), allround entertainer


"Amaji betekent zowel 'gladde eierdop' als 'aangevreten vlakte' in het Oezbeeks. Ook is het een anagram van Jamai! Celebrity catfish! Ik wilde gewoon eventjes over straat kunnen zonder de hele tijd billen aan de kant te hoeven slaan die smeken om gesigneerd te worden."