De 10 types opdringerige amateur-dj's die huisfeestjes verzieken

Er zitten altijd brutale amateur-dj's verscholen tussen de gasten van een huisfeestje. Welke opdringerige rot-dj ben of ken jij?

1) De buffel

De buffel zet schaamteloos lompe, fysieke actie in om een liedje gedraaid te krijgen. De buffel stampt over de dansvloer richting de laptop, duwt de handen van de huidige amateur-dj van het toetsenbord en beukt laatstgenoemde als het even kan met het volle gewicht het raam uit. De lompheid van de buffel zorgt er regelmatig voor dat er A) glazen drank omvallen en leeglopen over de betreffende MacBook, en B) vriendschappen in heroverwoging worden genomen.

2) De sfeerautist

Dit is iemand die zonder schroom een monotone technoknaller inzet terwijl iedereen nog maar net aan de taart zit, of iemand die het een goed idee lijkt om een jankerig Radiohead-nummer van zeven minuten op te zetten na Sorry van Justin Bieber. Als de sfeerautist niet bij de laptop is weg te slaan, kun je maar beter meteen de politie bellen om het feestje respectvol te laten beëindigen.

3) De tijdsmagiër

Je wil graag een liedje opzetten en loopt naar de persoon die momenteel waakt over de audiojack. 'Nog één liedje,' krijg je te horen, 'En dan mag jij.' Maar zodra dat liedje afloopt, klinkt er nogmaals: 'Nog één liedje. En dan mag jij.' Huh?! En zo gaat het maar door. Je komt nooit aan de beurt. Deze magiër lijkt een tijdvortex te hebben gecreëerd. Je zit vast in een droevige, oneindige timeloop, en snapt nu hoe Hodor zich al die tijd gevoeld moet hebben.

4) De inbreker

Je zag eindelijk je kans schoon een liedje op te zetten, maar een concurrerende amateur-dj rukt de audiojack alweer uit je iPhone als het eerste refrein nog niet eens voorbij is. De inbreker is altijd respectloos en onverbiddelijk, en lijkt te willen zeggen: 'Je hebt je 40 seconden gehad. Oprotten maar weer,' alsof het een optreden bij De Wereld Draait Door is.

5) De buurbevrediger

De buurbevrediger is eigenlijk altijd de host van het feest, die voortdurend het volume zachter zet voor de buren (die al twee keer langs zijn gekomen met de mededeling dat ze helaas plezier haten). Maar het volume wordt meteen weer door anderen opgeschroefd zodra de host is afgeleid door een gebroken vaas of gestolen wc-pot.

6) Professor Pitchfork

Professor Pitchfork is het soort amateur-dj dat denkt dat een huisfeestje een plek is waar mensen samenkomen om iets te leren over muziek. De professor lijdt aan het superioriteitsgevoel dat je oploopt door obsessief muziekblogs te lezen, en briest regelmatig 'DIT KAN ECHT NIET' terwijl hij schuimbekkend op de laptop afstevent. Dat er niemand in het doorgesnoven feestgezelschap op James Blake zit te wachten, dat is iets wat de professor, ongeacht zijn leergierigheid, wel nooit zal leren.

7) De artiest

Dit is meestal een amateurrapper of zolderkamerproducer die 'heeeeeel even' wat van zijn eigen muziek wil laten horen--en daarbij absoluut niet bang is voor hevig rollende oogballen. Als er een oorverdovende stilte valt na het nummer, dekt de artiest zich standaard in met een dappere glimlach en de zin 'Het is natuurlijk nog niet af hè.'

8) De ironiefanaat

Dit is iemand die zichzelf graag associeert met de term 'fout', en keihard gaat op jaren-negentig-eurohouse of liedjes met domme gimmicks (zoals de Macarena of de Ketchup Song). De ironiefanaat houdt meestal ook van glitter en eenhoorns en roept regelmatig 'Dit is zo slecht dat het weer goed is!' (Niet beseffend dat veel mensen het gewoon slecht vinden, punt.)

9) De Albert Verlinde

Dit is het soort amateur-dj dat Ignition opzet, of Work van Rihanna, en vervolgens zelfingenomen toekijkt hoe iedereen losgaat. Alsof de dj het nummer zelf met bloed, zweet en tranen ter wereld heeft gebracht. Het is hetzelfde soort trots dat Albert Verlinde uitstraalt als hij over het internationale succes van Famke Janssen praat, terwijl zij zelf geen enkel idee heeft wie in de fuck die gast is.

10) De stem van de Spotify-reclames

Bij mensen die wél Spotify willen gebruiken, maar te cheap zijn om ervoor te betalen, komt deze reclamestem regelmatig door het feestgedruis geschald. Wat hem waarschijnlijk de meest gehoorde dude maakt op huisfeestjes. Party on, Spotify-reclamestem! Party on.