Mijn walgelijke geheim: ik ben dj in de H&M

Beeld: Hanna Whittle

Als je weer eens besluit de stoute, door kleine, bebloede kinderhandjes genaaide schoenen aan te trekken en een H&M binnen te wandelen op zoek naar een goedkope Divided-shorts of vaal L.O.G.G.-ruitjesblousje, wees dan alert. Iemand wacht je namelijk op. Iemand die tussen de hoekige tuniekjes en beige rompertjes een stereotoren heeft gebouwd en de wrijving uit z'n vingers loopt te draaien op keiharde loungebeats. Deze persoon is geweigerd bij de Herman Brood Academie, de toiletten-stage op Lente Kabinet Festival en zelfs voor de achtste groepers afscheidsdisco van z'n neefje. Maak kennis met de huis-dj van de H&M.

Wij troffen DJ Geurt-Star RAW (26) en waren reuze benieuwd naar z'n job.

Hai! Hoi! Geurt!! Ja, misschien, iets, ja! Ietsjes zachter! Haha, dankje Geurt-Star!

"Sorry dat 'ie zo hard stond. Wil dat voorbijgangers ook buiten mijn 2017 remix van Levels en Boten Anna kunnen horen. Je weet natuurlijk nooit of er een talentenscout of iemand van een platenlabel langsloopt!"

Dat begrijpen we totaal. Hoe gaat het vandaag?

"Er zijn iets minder bezoekers dan normaal, maar de sfeer zit er toch altijd weer lekker in. Mensen gaan hard en lekker! Er hangt een heerlijk chillaxe vibe van funshoppers die niet vies zijn van een beatje hier of een drop-out daar. En iedereen heeft een lekker pilletje op als ik het zo goed zie. Zelfs de Marokkaanse moeders stuiteren m'n deck voorbij, zo snel als ze kunnen! Ik mag niet klagen!"

Hoe ben je in deze business gerold?

"Ik kom uit een klein dorp waar ik altijd al ongevraagd op schuurfeesten mijn YouTube-playlist opzette. Een hele leerzame tijd waarin ik mezelf heb aangeleerd hoe je een crowd pleased met floorfillers. Maar ik wilde graag meer. Ik wilde naar de grote stad, the sky is the limit! Je belandt als kleine jongen met grote dromen al snel in de Kalverstraat - een plek die echt ondergewaardeerd is door dance-experts, vind ik. Hier op the strip heb je weekenders die écht lang doorgaan en het blijft altijd druk! Een gevarieerd publiek ook! Je creëert hier echt je eigen wereldje!"

Weten je ouders dat je dit doet voor je geld?

"Mijn ouders doen mijn boekingen, ha ha! Ze zijn hartstikke trots op wat ik doe! Vaak komen ze even naar me kijken tijdens de koopavond van 6 tot 9. Dat zijn toch een beetje de happy hours qua compleet naar de tyfus gaan."

Is het altijd leuk om te doen? Ik zie bij de climax verder niemand zwetend fistpumpen, zoals jij doet.

"Je bent er nu nét iets voor de topdrukte. Het gros van de winkelmeute is nu nog druk bezig zomeroutfitjes te scoren, maar wacht maar tot ze al uren op zoek zijn naar één shirt en in de rij moeten gaan staan. Dan knalt het dak eraf!"

Wat is je grootste droom op dj-gebied?

"Ik droom al jaren van een glansoptreden in de Ziggo Dome van de winkeldj's: IKEA Amersfoort. Maar ik weet dat je niet zomaar op het niveau van Armin van Buuren komt en zeg dan ook zeker geen nee tegen een snuffelstage bij de Esprit of Bruna hoor!"

Heb je nog een tip voor jonge kids die ook H&M-dj willen worden?

"Investeer in een goede usb-stick en zet daar alle nummers uit de Top 40 op. Als je echt goed wil worden kan je ook investeren in een particuliere DJ-cursus. Daar betaal je maar 2000 euro om te leren hoe je nummertjes aan elkaar plakt. Oh en hou die zomerse panfluithouse een beetje in de gaten. Dat gaat flink groot worden!"