Zo schrijf je net zo'n onzinnig afvalboek als Rens, Fajah en alle andere foodbloggertjes

Zet je net lekker je tanden in een pizza Hawaii komt er weer een of ander vlogstertje dat Fajah of Rens heet vertellen dat je beter kunt ontbijten met een zak graszaad in zure linksdraaiende yoghurt en twee gefrituurde sprinkhanen als je net zo ‘in shape’ wilt raken als zij. En dat wil je. En wat je ook wilt: net zo rijk en succesvol worden. Daarom lees je hieronder hoe je zelf zo'n bestseller schrijft over sterven van de honger.

Noteer je eetgewoontes

Drie keer per dag eten is passé. Jij hebt al lang je eigen ‘hier voel ik me goed bij’-dagelijkse dosis ontdekt. Sinds je elke dag om 5:17 uur ontbijt met een hardgekookt ei (dat je de avond van tevoren al kookt omdat een koud ei beter vult en waarvan je het eigeel natuurlijk weggooit omdat het te veel calorieën bevat), vliegen de kilo’s eraf. Lunch, brunch of briner je om 14:49 uur met een salade van twee aardbeien, een halve notenreep, een hand zeekraal en een snuf Saharazand? Noteer! Leng je elke avond rond 19:28 uur een blik Whiskas aan met gemberlimonade? Deel dit met je volgers!

Kies een extreem belachelijk sportschema

5 km joggen, bikramyoga en bootcamp is zó fitgirl 1.0. Elke dag voor dag en dauw een half uur aan een boom slingeren (een kwartier aan je linker- en een kwartier aan je rechterarm), tweeënhalf uur hoelahoepen, drie keer de Domtoren beklimmen, op je knieën zes rondjes door het Vondelpark lopen, 976 keer opdrukken en dat alles met 14 kilo aan gewichten om je enkels is wel het minste wat je kunt doen voor een beetje body boost. Vergeet niet al je prestaties direct via je smartwatch te uploaden op je blog: ‘nearly died but I loved it’.

Zonder social media ben je niemand

Natuurlijk heb je een blog (mysuperlovelyhealthyfoodiewayoflife.nl) waarop al je recepten, korte weetjes, persoonlijke noten, tips, tricks en bemoedigende woorden (‘als ik het kan, kun jij het ook’ en ‘er is geen excuus om dit simpele recept waarvoor je alleen even twee uur stad en land af moet voor de ingrediënten niet te maken’) te vinden zijn.

Daarnaast gebruik je Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat. Stuur elke biologisch afbreekbare scheet die je laat de ether in: ‘Rondje grachten gezwommen: stralend’, ‘Bietenballen met lieve charmante fitgirl bff Lauren’, ’Genieten van mijn dagelijkse smegmashake’.
Vergeet de onvermijdelijke hashtags niet #motivatie #veloverbeen #healthy #foodie #powerfood #lovemylife #yummie #fitgirls #28dayjumpstart #geenhapdoorjekeel #fitkinibodychallenge #eatcleantrainmean #fitspiration #nooitetenopzondag

alt

Schrijf eindelijk dat boek

Je hebt nu bijna alle ingrediënten voor een bestseller. Bijna. Er ontbreekt alleen nog een GROOT DRAMA. Je boek wordt geen bestseller als je niet ooit een uitgezakte couch potatoe was voor je iets ergs meemaakte en het roer drastisch omgooide. Dus graaf even naar dat trauma, maak gebruik van de ‘o my God ik woog toen maar liefst 60 kilo en moet je me nu zien’-filosofie. Ooit je bovengebit verloren toen je op je driewieler tegen de buurjongen botste: mooi, dat verklaart waarom jij je toevlucht zocht tot louter vloeibaar voedsel. Slachtoffer van een loverboy? Geen wonder dat je nu nooit meer buiten de deur eet.

Strooi met recepten, voedingsschema’s, weetjes ('wist je dat een klodder tandpasta 50 calorieën bevat?'), waarheden (‘de waarheid over water’) en moeilijke woorden (‘nooit meer nutriënten’).

Zoek de publiciteit

Nu moet je de boer op. Natuurlijk heeft niet iedereen een zus als Doutzen of een verleden bij 'Expeditie Robinson'. Vraag dan je broer om mee te doen aan ‘Ex On The Beach Double Dutch’ of laat je vader een testimonial geven in ‘Radar’ en voor je het weet ben jij ook al ergens een paar keer in beeld geweest en denken mensen ‘Hé die ken ik ergens van’. Liep je moeder ooit een modeshow voor MS Mode in Sliedrecht: uitbuiten!

Laat je interviewen voor een ‘Ik kwam er sterker uit’-rubriek in een blad als LINDA! of – als je moeder die mannequin uit Sliedrecht was – Margriet. Pap aan met die jongen van de basisschool die groot geworden is in musicalland (denk: rode loper!). Organiseer een symposium in de plaatselijke sportschool, signeersessies in alle boekhandels van het land, vergeet de cursus ‘Zo word je een wandelende tak in 7 dagen’ niet, maar blijf vooral je boodschap te pas en te onpas uitdragen: stop NU met het genieten van eten.