Waarom betalen we eigenlijk nog voor bellen en sms'en?

Beeld: Hanna Whittle

Bellen is achterhaald, opdringerig en irritant voor alle omstanders die het aan moet horen. Sms'jes zijn even onzinnig als een handgeschreven brief, omdat ze gewoonweg overbodig zijn geworden door de miljoenen betere manieren die we hebben om te chatten. En toch blijven providers ons lokken naar dure abonnementen met veel belminuten en onbeperkte sms'jes. Allemaal leuk en aardig, maar het enige wat wij willen is data. Heel veel data. Het liefst onbeperkt. En snel.

Dit is waarom we geen fuck geven om belminuten en sms'jes:

1) Bellen is het allerkutste ooit

Geef toe. Iedere Nederlander die is opgegroeid met een smartphone, begint tegenwoordig te zweten als 'ie wordt gebeld. Wie? Wie is het? Wie is er overleden?! Ben ik een saaie koffieafspraak vergeten?! Moet ik wéér voor Chantal invallen op m'n vrije dag?! Is oom Jacco nou eindelijk dood?! Is dit mijn rancuneuze ex Ricardo die weer een kwartiertje wil hijgen?! Wil de Bankgiro Loterij me wéér onzin verkopen over mijn zogenaamde winkansen bij het prijzenrad? WIE IS ER IN GODSNAAM DOOD?! Mama? Dat is een beetje wat er door je heen gaat. Hoe onbekender het nummer en hoe onchristelijker het tijdstip: hoe meer zweet er uit jouw poriën druipt. Ook al is het een goede vriend die belt om te vragen of je mee naar de Pathé gaat, we nemen nooit op, klikken het 'm weg en appen vervolgens 'wat?'.

2) Je hebt sms'jes letterlijk NERGENS meer voor nodig

Kijk voor de grap eens naar je laatste sms'jes. En onthoud: je betaalt grof geld voor onbeperkt sms'en (iets waar je in 2009 nog een instant orgasme van zou krijgen). Dikke kans dat je sinds een half jaar tijd maximaal zes sms'jes in je inbox hebt. Money well spent, darling! En ze zijn bijna allemaal praktisch van aard: iets van VodafoneNL, Thuisbezorgd en iemand die 'Welkom in Spanje' heet. De enige echte mensen die je sms'en zijn een paar aanstellerige hipstervrienden die heel erg te koop lopen met hun oude Nokia omdat ze zich maar niet willen wagen aan een smartphone en je moeder die stuurt 'hoi lieverd het internet is uitgevallen kom je vanavond eten we eten mihoen'. En dat zijn misschien überhaupt mensen die je beter uit je leven kunt snijden.

3) Zelfs in het buitenland zijn bellen en sms'en nutteloos as fuck geworden

We kunnen tegenwoordig ook over de grens onbeperkt 3g'en en soms zelfs 4g'en! Dit is die toekomst waar Chriet Titulaer het over had. Nu al in heel Europa. Straks in de rest van de wereld. All hail The Lord Commander of Telefonica, Neelie Kroes!

4) Er zijn zo verschrikkelijk veel chillere manieren om te communiceren met je telefoon

Weten die CEO-sukkels bij Vodafone, Tele2, T-Mobile en KPN niet hoe wij hele gesprekken voeren door elkaar bloedhilarische voicemessages te sturen? Hebben zij nooit gehoord van 'sliden in je Instagram-dm' of 'Facetime-vingeren tot je in slaap valt'? We bellen niet meer. We sms'en niet meer. We berichten, we WhatsAppen, we voicemessagen, we Instagrammen, we dm'en, we iMessagen, we Viberen, we Telegrammen of we Facebook Messengeren. Shit, we e-mailen elkaar nog liever dan dat we even goed gaan zitten voor een lang telefoongesprek.


**Maar ff serieus. We zijn écht heel erg benieuwd of jullie nog willen bellen en sms'en. Laat het ons hieronder weten!**

Fill out my online form.
There are tons of Wufoo features to help make your forms awesome.