Wie is toch die meningloze D66-stemmer die neerkijkt op links en zich schaamt voor rechts?

Beeld: Hanna Whittle & Nathan Stuger

De millennials die op D66 stemmen, zijn niet links, niet rechts, maar 500 meter rechtdoor, tweede zijstraat naar links, bij de rotonde naar rechts en dan de vierde afslag alsnog naar rechts. Zij noemen dat 'nuance', wij noemen dat 'waar de fuck sta je nou eigenlijk voor?'

Nou, hiervoor dus.

Hij heeft net als de rest van Nederland geen flauw idee waar D66 nou eigenlijk voor staat

De D66-stemmer heeft iets met lege woorden die beginnen met een 'v'. Hij is voor 'verandering', maar van wat? Hij wil 'vooruitgang', maar wie niet? Hij maakt zich hard voor 'verbetering', maar hoe dan? Na lang duwen, trekken en een dutje tijdens zijn langdradige nietszeggende genuanceerde verhaal, komt hij uiteindelijk altijd met 'investeren in onderwijs'. Dat is hartstikke mooi schat, maar dat willen álle politieke partijen en élke planeetbewoner áltijd. PS. die investering wordt mede betaald van het leenstelsel dat er onder andere dankzij D66 is. Daar stond je een poosje terug nog tegen te protesteren op het Malieveld met het protestbord 'DOOD AAN DE ZAKKENVULLERS DIE MIJN STUFI STELEN'?

Als hij een keer een uitgesproken mening heeft, heeft hij naar Zondag met Lubach gekeken

De ongelovige poedel die op D66 stemt, laat zijn mening graag afhangen van wat hot en happening is. Wil hij ineens de barricaden op voor privacy, terwijl hij een week daarvoor meer cameratoezicht wel prima vond? Dan heeft hij een item van Zondag met Lubach over die brutale sleepwet gekeken. Was hij een tijd geleden GroenLinksers nog aan het bashen vanwege 'hysterisch klimaatgezeur'? Na een viral filmpje van Leonardo Dicaprio in een regenwoud met een zwetende pinguin op zijn schouder, wil hij dat Shell onmiddellijk op de zwarte lijst van terreurorganisaties wordt geplaatst. Dit is hij alweer vergeten als hij na zijn semi-bevlogen studententijd solliciteert naar een functie bij.... tromgeroffel... Shell!

Hij begeeft zich regelmatig onder de gewone Nederlanders, en met regelmatig bedoelen we max twee keer per jaar

De D66'er stapt graag uit zijn classy bubbel om te proeven van andere culturen zonder dat hij de mensen uit die cultuur écht hoeft te zien, horen of aanraken. Daarom gaat hij niet naar de Turk voor een broodje döner, maar naar pop-up foodtruck Dönatella waar hij gekarameliseerde appel of oestercrème als extra topping kan nemen. Ook zijdelings contact met vluchtelingen schuwt hij niet. Zo leest hij graag in de NRC essays over de vluchtelingenkampen in Jordanië en Libanon of bezoekt hij een theatervoorstelling over Eritrese vluchtelingen gespeeld door gerenommeerde acteurs als Pierre Bokma en Halina Reijn. Wat leeft hij met ze mee!

Hij maakt opvallend vaak een seksistische of racistische opmerking die hij écht niet zo bedoelde

Iedereen had vroeger zo'n klasgenootje dat zei niet te hebben geleerd voor een proefwerk en op miraculeuze wijze toch een negen haalde. Grote kans dat hij inmiddels een D66-stemmer is. Die geniepigheid is hij nog steeds niet kwijt, bijvoorbeeld tijdens een familie-etentje waar hij in het gezicht van zijn GroenLinks-tante Ina lief lacht, maar in het oor van z'n VVD-tante Florence fluistert dat Ina 'een naieve bomenknuffelende zweefteef' is. Ook wordt hij geregeld betrapt op een racistisch of seksistisch 'grapje'. Toch zweert hij dat hij geen racist of seksist kan zijn, omdat hij eens een kopje suiker aan z'n bovenbuurvrouw had gegeven en omdat hij tijdens zijn uitwisselingsstudie in New York met een Ghanese jongen in een werkgroep zat en hem een keer zijn vulpen had geleend.