Wie is toch die sympathieke man met 1 bier in de trein?

Beeld: Hanna Whittle en Nathan Stuger

Iedereen die wel eens de trein heeft genomen, kent 'm: de man met één blik Heineken. Hij is geen voetbalhooligan of gore alcoholist, hij komt niet terug van een slopende weekender, hij is niet luid of vervelend dronken. Hij geniet gewoon lekker van het leven door rustig één pilsje weg te slokken tussen Zwolle en Utrecht Centraal. Hij minds his own business en zal hoogstens compleet zen een aflevering van The Big Bang Theory kijken op z'n tabletje. Iets waar mening zuchtende klaag-Nederlanders in de trein wat van kunnen leren.

Hoog tijd dus om de coupédrinker eens onder de loep te nemen.

Wanneer zie je hem?

Je ziet hem meestal rond etenstijd en in de post-spits uurtjes in iedere mogelijke trein die je maar neemt. Hij is alleen, maar zit in een vierzits tussen de uitgebluste Hollanders die een dagje hebben gewerkt of geshopt. Daar kan hij z'n verse, pasgeopende Kiosk-blik op plaatsen om er tevreden naar te kijken - terwijl jij gehaast je bek verbrandt aan een Julia's studentenpasta uit doos van 9,50.

Wat heeft 'ie bij zich?

Naast z'n Heineken - omdat de Kiosk niks anders verkoopt, eigenlijk niets. Misschien een laptoptasje met laptop die sinds werk dicht is en ook dicht zal blijven tot maandagochtend. Hij neemt wat slokken, kijkt naar het voorbijrazende polderlandschap en voelt zich totaal sereen. In tegenstelling tot z'n medepassagiers die na vijven nog haastig werkmail en Instagram aan het bijwerken zijn, aan het kloten zijn met Excel-formules, kindercadeaus moeten inpakken, heel hard bellend belafspraken maken in stiltecoupés en veel te bewust keihard aan het ontspannen zijn door geforceerd een roman te lezen in een overvolle trein.

Wat heeft 'ie aan?

Hij draagt ruime grijze of marineblauwe kleding van grote modehuizen Jack & Jones, Jeans Center en WE. Zeg maar kleding die je bestaan totaal vervaagt in een massa. Al is hij ook niet vies van een vaal-paarse bodywarmer uit een non-food mand van de Lidl. Zo lang z'n achterzak maar groot genoeg is om gevuld te worden met een dikke zwarte markt-portemonnee. Misschien niet heel veel soeps, maar zijn eyecatcher blijft het neongroene blik voor zijn neus. Fashion statement!

Waar komt 'ie vandaan?

Van zijn werk waar hij het duidelijk prima naar z'n zin heeft. Je ziet gewoon aan hem dat hij zonder zweet- en stressvlekken een toeristische omweg heeft gelopen naar het station. Wel miste hij nét zijn trein, die 1 minuut te vroeg vertrok. In tegenstelling tot een andere reiziger, die meteen een nietsvermoedende NS-medewerker aanviel met zijn travel-Dopper, ging de coupédrinker effe lekker zitten. Sterker nog, hij was de enige op het perron die niet meedeed met een boze 'pff, fucking NS weer hoor' en de welbekende geïrriteerde tong-klik.

Waar gaat 'ie naartoe?

Gewoon, naar huis. Waarschijnlijk naar zijn hongerige vuilnisbakhond, maar hij zou voor hetzelfde geld een afspraak kunnen hebben met z'n vrouw om mee te gaan naar de Vomar voor weekendboodschappen. Het is in ieder geval iemand die volgens de coupédrinker wel ff kan wachten. Laat hem genieten!

Wat gaat 'ie dit weekend doen?

Beetje gamen, beetje The Big Bang Theory kijken, zo nu en dan gapen. Biertje erbij. Vooral niet te moeilijk doen.