Zo ziet het leven van corpsballen eruit als ze net zo behandeld worden als allochtone jongens

Beeld: Hanna Whittle

De corpsballen Neanderthalers van Vindicat weten maar niet van ophouden. Sinds de dood van een student in 1997, omdat hij verplicht een liter jenever moest atten, haalt de studentenvereniging standaard het nieuws: lijstjes met rapportcijfers voor sex-skills van 'hertjes', coma's, ingedeukte schedels en brandwonden tijdens ontgroeningen en pas nog het mollen van een sushitent.

Voor Marokkaanse, Surinaamse, Turkse of Antilliaanse jongens betekent dit soort crimineel gedrag: vaker aangehouden worden door de popo, geweigerd worden in clubs, moeilijker aan een baan komen en in de media en door Rutte uitgescholden worden voor 'tuig van de richel'. Als corpsknaapjes precies hetzelfde doen, blijft het bij #ophef op social media, een paar boze columns en een 'Ach, we zijn allemaal baldadige studenten geweest' uit de mond van een politicus die zelf ooit lid was. Hoe zou het leven van de brallende ballen bij verenigingen als Vindicat er eigenlijk uitzien als ze net zo over één kam geschoren worden als jonge allochtonen?

Hysterische media doen alsof de hele wereld vergaat

Er hoeft maar ergens een Boudewijn in blazer op een dinsdagmiddag onder de kots in slaap gevallen te zijn in de wc van een kroeg of dorstige journo's zijn er als de kippen bij. Ze zullen ronkende nieuwsberichten tikken met koppen als 'TERREURTSUNAMI VAN CORPSKWALLEN OVERSPOELT NEDERLAND!' De hele week hierna gaan journalisten met draaiende camera's voor sociëteiten in heel Nederland bivakkeren tot ze een wildplassende Boudewijn vinden om het journaal mee te openen: 'CORPSTUIG PLEEGT OPNIEUW AANSLAG, OPGEËIST DOOR VINDICAT!'

Werkgevers leggen Anne-Fleur onderaan de stapel met sollicitatiebrieven

Ben jij tegen wil en dank geboren met een exotische naam als Annemijn, Claire, Julius, Maurits of Yves? Dan heb je dikke pech. A-relaxte werkgevers vinden jou namelijk 'niet passen in het team' en ondertussen mailt iedereen in het bedrijf elkaar intern 'Die Gooise vrouwtjesaap komt er bij ons mooi niet in!' Heel soms bellen ze voor de zekerheid anoniem op om je stem te checken. Als ze een hete aardappel- of kakstem horen, wordt de verbinding plotseling verbroken. Dan kan je de creditcard van je rijke papa wel gebruiken om even bij te komen in Saint-Tropez, maar die discriminatie wacht gewoon op je!

De politie leeft zich uit op iedere jasje-dasje-student op straat

Geen Floris-Jan zal nog door rood kunnen fietsen op z'n luxe herenfiets van Cortina zonder omsingeld te worden door drie ME-busjes. Mocht de corpsbal zich verward afvragen waarom dit disproportionele machtsvertoon nodig is met iets als 'Gast? Doe ff rustig man, jezus!' heeft hij meteen 'belediging van een ambtenaar in functie' aan zijn broek: 'Wie denk je wel niet dat je bent FLORIS-JAN VAN OUDEGAERDE-BLUEMINK? Dat wordt een boete van 10.000 euro die je vader wél zal voelen in zijn kalfslederen portemonnaie én een nachtje in de cel!' Mocht de corpsbal het gore lef hebben om te klagen over deze behandeling, reageert half Nederland in koor met: 'Stap toch uit die slachtofferrol!'

Uitsmijters houden alles met halflang vettig haar of meurende dispuutjas buiten de deur

Heb jij anderhalf uur lang je galakostuum gestreken, manchetknopen opgepoetst en drie potten gel geleegd om samen met je clubgenoten wat hertjes te gaan scoren? Zonde, pik! Je komt vanavond namelijk nergens in. Het is 'vol', zelfs al zijn alleen de barman, toiletjuf en twee kakkerlakken aanwezig. Of de portier zegt dat je niet voldoet aan de kledingvoorschriften. Kom anders later terug in iets anders dan een slordig wit overhemd, felle stropdas, naar bier meurend jasje en versleten bruine leren schoenen en de rode loper zal voor je worden uitgerold.

Politici struikelen over elkaar heen om corpsballen een lesje te leren

Rutte windt er in de Tweede Kamer geen doekjes om: 'Als het je hier niet bevalt, rotten jij en je jaarclub maar op naar Vindicatistan!' Geert Wilders is klaar met pappen en nathouden en pleit voor een 'corpsvoddentaks' en het afpakken van de roeiverenigingspas bij de eerste overtreding. Tunahan Kuzu van DENK vraagt zich af of 'deze achterlijke ideologie' onderdeel is van de radicaal bovenmodale cultuur in villawijken en roept moskeeën op hun deuren te openen voor corpsballen voor wat quality time met Allah. Buma van het CDA, oud-lid van Vindicat, is op de dag van spoeddebatten over het 'Ballenvraagstuk' telkens toevallig ziek. Thierry Baudet is trots op 'zijn jongens' en roept ze op om hem de nummers van seksueel getalenteerde hertjes te mailen.

De soos wordt hét nieuwe doelwit van haat en geweld

De creepy dreigbriefjes, hakenkruisen op de muur of stenen door de ruit bij synagogen en moskeeën stellen niets voor bij wat sociëteiten te verduren krijgen. Elke week is er een melding van een nieuwe schokkende hatecrime. Twee weken geleden kregen nietsvermoedende corpsballen de schrik van hun leven toen een biertap gevuld bleek met verse jus in plaats van bier! Vorige week werd in een andere soos een dreigbriefje in het Latijn gevonden met de lugubere tekst: 'Creditcardus Tus Papaus Onvoldoendus Saldo De Restus Jouw Levenus'.