Waarom gaan mensen naar concerten om vervolgens de hele tijd te gaan praten?

Beeld: Hanna Whittle

Met al die brutale nieuwkomers die massaal naar ons land komen om onze mooie cultuur te kapen, is het zaak dat we af en toe stilstaan bij wat ons nou écht Nederlanders maakt. Of het nou producten, gebruiken, gerechten of neukstandjes zijn.

Een reminder voor ons en een leermoment voor hen: dit maakt je nou een Ultieme Nederlander.

Hier is deel 18: door concerten heen praten.

Wat is dit?

Je bent bij een concert van een artiest die je fantastisch vindt, maar de mensen voor, naast en achter je zijn werkoverleg aan het houden, discussiëren over de koers van de Russische roebel en zingen veel te hard vals mee. Elke keer als je met je ogen knippert krijg je uit alle hoeken ge-ssssssst naar je toe en ze hebben continu op- en aanmerkingen over de akoestiek. De spaarzame stiltes die vallen, worden ongevraagd gevuld met het showen van vakantiefoto's en een verplichte: "hoe gaat het nu met Ingeborg, wanneer is ze nou uitgerekend?"

Waarom is het zo Nederlands?

Wij Nederlanders willen zo graag laten zien een te gek, druk leven te leiden dat we nooit de tijd nemen om even te genieten. Je checkt snel in bij Paradiso op Facebook voor de likes, brult even twintig seconden mee met die ene hit voor je Instagram Story, en beleeft de helft van de avond door de camera van je telefoon om kutfilmpjes te maken die je nooit meer terugkijkt. Er is altijd iemand bij die 0,0 met de muziek heeft maar meegaat omdat het een groepsuitje is. Een concert duurt al nooit heel lang en toch neemt iedereen constant de tijd om over van alles te klagen en praten.

Wat kunnen nieuwkomers hiervan leren?

Het bezoeken van een concert betekent niet even lekker stil zijn en genieten, maar een get together met vrienden waar je eigenlijk te weinig tijd voor vrijmaakt. Even elkaar de oren van de kop af lullen en iedereen erop te wijzen dat 'King Gizzard & The Lizard Wizard live toch een beetje tegenvalt'. Terwijl je het meest uitkijkt naar het einde van show zodat je die band-merchandise kan scoren en de volgende dag iedereen kan laten weten dat jij er ook bij was.