Dit zijn 11 typen complotdenkers die jouw hersens willen spoelen

Beeld: Hanna Whittle

Het maakt niet uit in welk milieu je rondhangt, om de zoveel tijd kom je 'm tegen: de doorgedraaide complotdenker die jou meedeelt dat alles wat je ooit gehoord hebt een leugen is. Hij (het zijn veelal mannen) valt meestal een willekeurig gesprek binnen met een opmerking als: "Wist je dat 'klimaat' een anagram is van 'malitak' en dat woord is teruggevonden op eeuwenoude stenen in Mexico? Recentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat dat Maya's is voor fake news! Klimaatverandering debunked! Ze willen alleen je geld!"

Hoe snel je ook door z'n argumentatie (lees: één spannende YouTube-documentaire gezien van een demente kunstenaar onder narcose) heen prikt, complotdenkers zijn vermakelijk as fuck.

Een overzicht van alle typen complotdenkers en hoe ze jouw hersens willen spoelen.

1) De 'Ik weet wie er écht achter 9/11 zat'-man

"Het was Bush! Hij heeft met zijn blote kapitalistenhanden de bommen in de Twin Towers verstopt! Kijk maar naar deze ultiem vage beelden! Zie je dat stipje? Dat is een zionisten-handlanger van Bush!" Dit is de klassieke complotdenker. Hij heeft het hier al jaren elke dag over. Niet eens omdat het 'm echt iets boeit, maar hij weet gewoon dat het een veel spannender verhaal is voor op feestjes dan bijvoorbeeld praten over een werkdag als project manager.

2) De paranoïde broer van Wubbo Ockels

"De maanlanding is een goedkope photoshop om ons gek te maken! Die hond die in de ruimte is geschoten was een pop! André Kuipers bestaat niet! Het heelal is plat! Zwarte gaten zijn toegangspoorten tot andere universa! De Nazi's wonen al jaren op Mars! Als zelfs Sandra Bullock kan tijdreizen in de film Gravity, hoe houd de overheid ons dan nog meer voor de gek?" Deze lijst kan oneindig lang doorgaan. Oh begin tegen deze paranoïden trouwens niet over oneindigheid (die van het universum), dan krijgt hij gegarandeerd een aanval.

3) De ontkenner des doods

Deze complotdenker wil maar niet geloven dat zijn favoriete 'onsterfelijke' wereldsterren morsdood zijn. Nee, de lijken zijn gephotoshopt, de begrafenissen in scène gezet en hij zou zweren dat 'ie Elvis laatst nog zag pinnen bij de Texaco. Ook post hij iedere dag wel een foto van 'Tupac' die in 2011 als schim opdook in een Thanksgiving homevideo van drie pixels. Of eentje van 'Michael Jackson' die vorige week nog gespot werd op een terras in Marbella of 'Hitler' die al jarenlang een bed & breakfast zou runnen in Argentinië.

4) De showbizz-satanist

Dit is een broertje van de ontkenner des doods. Deze denker is zo paranoïde én showbizz-gek dat hij er gewoon vanuit gaat dat bekende artiesten de duivel dienen. Als bron gebruikt hij wetenschappelijk YouTube-kanaal The Hollywood Reporter, bekend om video's als '12 celebrities with plastic surgery that dated underage boys'. Zo is hij er heilig van overtuigd dat Taylor Swift in een vorig leven leider was van de Church of Satan, Obama drones inzette om pedofilie te verspreiden en Ariana Grande op subtiele wijze het werk van Saddam Hoessein voortzet in haar songteksten.

5) 'De Russen zitten erachter'-denker

Dit is een relatief nieuwe in de lijst. Sinds Poetin het helemaal gehad kreeg met homo's, Oekraïners en MH17-inzittenden, en zich ging bemoeien met Amerika, gaat deze complotdenker ervan uit dat iedere keer dat zijn wifi uitvalt, de Russen zijn Facebook aan het trollen zijn. Ook vreest hij dat ieder whatsappje van hem wordt gelezen door Slavanka: een van Poetins duizend dochters die in een Siberische compound psychoanalyses van Westerlingen maakt. Want wij simpele Hollandse burgers zijn nou eenmaal zo belangrijk!

6) De mekkerende schadeclaim

Deze man is in 2004 een keer goed genaaid door de overheid en is daar nog steeds niet overheen. Hij weet sindsdien namelijk zeker dat het top priority is van de overheid om hem kapot te maken. Daarom stemt hij al jaren niet en geeft hij Rutte de schuld voor al het leed in zijn leven. Ook denkt hij dat registratie in het bevolkingsregister een one way ticket is naar de hel, satanische entiteiten de politie overheersen en dat de Belastingdienst wordt gerund door Voldemort.

7) De 'Illuminati confirmed'-missionaris

Ja, deze bestaat nog steeds en hij kan zomaar in je familie zitten. Houd je geodriehoek in je zak voor 'ie begint te schuimbekken!

8) De internetangsthaas

Op zich moet iedereen opletten met wat 'ie online plaatst, maar deze complotdenker durft sinds het uitlekken van een degelijke nipslip van Jennifer Anniston helemaal niets meer te posten. Als 'ie nog socials heeft tenminste. Hij is als de dood dat een kwade hacker achter zijn privémail komt of dat er een shirtless vakantiefoto op zijn drive staat en straks door zijn hele kantoor hangt! Daarom is deze man eigenlijk ontraceerbaar of heeft hij anonieme profielen zonder foto's en met pseudoniemen als 'je moedr' of 'Robert Jensen Official'. Dit kan trouwens ook een van je ouders zijn, die anno 2017 nog steeds niet durft te internetbankieren.

9) De vleesgeworden LSD-trip

Deze complotdenker is het simpelweg niet eens met jouw realiteit, omdat hij constant in een andere zit! Mister Psychotica ziet en hoort voortdurend aardmannetjes die met hem proberen te communiceren in beukenbossen. Hij vindt jou dan ook maar saai, grijs en onwetend dat je ze niet kunt verstaan. Dikke kans dat hij je zal vertellen dat jij een creatie bent van zijn onderbewustzijn. Als hij echt opdringerig wordt, kun je hem altijd op zijn plek zetten door dat laatste restje ketamine onder zijn neus weg te vegen. Of de champignon-ketting van z'n hals te trekken, natuurlijk.

10) De anti-media missionaris

Sinds de term fake news is geïntroduceerd, is er een leger van missionarissen opgestaan dat ALLES wat er in de 'linkse' media komt, wegzet als leugen. Feiten en statistieken zijn voortaan 'gewoon jouw mening toch?' De missionaris weet bijvoorbeeld dat er jaarlijks twee miljard vluchtelingen naar Europa komen, dat er in Nederland ieder uur wel een verkrachting plaatsvindt door een Algerijn en dat de warmere weersvoorspelling een farce is om ons klimaatverandering te laten geloven. Deze man heeft het duidelijk nogal zwaar.

11) De paniekerige prepper

Dit is de complotdenker die je eigenlijk nooit tegenkomt, tenzij je toevallig in Area 51 rondhangt om te checken welke virussen, meteorietinslagen, pan-epidemieën, einde der tijden en andere apocalypsen door de Amerikanen voor ons worden verzwegen. Deze man denkt dat de aarde ieder moment zal vergaan. Omdat hij veel te veel van het leven houdt, woont hij voor de veiligheid nu in een diepe bunker onder de grond met duizenden blikken witte bonen in tomatensaus. Omdat hij zo van het leven houdt.