Een echte Hollander verstopt achter de bank voor een collectant

Beeld: Hanna Whittle en Nathan Stuger

Met al die brutale nieuwkomers die massaal naar ons land komen om onze mooie cultuur te kapen, is het zaak dat we af en toe stilstaan bij wat ons nou écht Nederlanders maakt. Of het nou producten, gebruiken, gerechten of neukstandjes zijn.

Een reminder voor ons en een leermoment voor hen: dit maakt je nou een Ultieme Nederlander. Met deze keer: hoe een echte Hollander zich gedraagt zodra er een collectebus in zicht is.

Wat is dit?

Als je ouders buurvrouw Nelie aan zagen komen lopen met een collectebus van de Hartstichting, dan sprongen ze meteen in de paniek achter de bank. Het maakt niet uit dat je vader eerder die dag een miljoenendeal had gesloten op zijn werk bij Ahold: Nelie kon fluiten naar d'r euro. Geld krijg je niet zomaar! Geld moet je verdienen!

En we hebben dit gedrag allemaal braaf van onze ouders overgenomen. Bij de uitgang van de supermarkt 'nee' zeggen tegen de getrainde Bambi-ogen van een collectant, donateurwerver of daklozenkrantverkoper is moeilijk. Maar je besteedt veel liever een euro extra aan een luxe wasverzachter dan aan een kind dat direct na haar eerste stapjes een AK-47 in haar handen gedrukt krijgt om te helpen vechten in een rebellenleger.

Waarom is het zo Nederlands?

Het allerergste wat een Nederlander kan overkomen is dat een ander het beter heeft dan hij of zij. Elk ander persoon is een potentiële concurrent. Je moet dan ook wel gek zijn om een ander een euro te geven als je die euro ook in je eigen zak kan steken. Alsof jij geen problemen hebt! Je wasgoed komt soms een beetje muf uit de machine, in plaats van dat het ruikt naar Robijn Intense Fuchsia Passion! Laten we daar eerst even iets aan doen!!!

Wat kunnen nieuwkomers hiervan leren?

Misschien dat een gulle inborst werd gestimuleerd in je land van herkomst, maar als je een échte Hollander wilt worden zul je met die karaktertrek moeten kappen. In Nederland spreken we Nederlands: om precies te zijn de gefluisterde woorden 'Is ze al weg?' terwijl je op je knieën achter de bank zit.