Hey atheïst, zullen we eens stoppen met het afzeiken van christenen?

Beeld: Hanna Whittle

Als er iemand in Nederland niet meer serieus wordt genomen is het de christen wel. Als hij een traan laat omdat wij 'godver' zeggen, wordt de christen weggezet als lachertje die zijn ideeën beter voor zich kan houden. Maar een moslim of jood uitlachen om zijn 'geloof in een sprookje' (shoutout naar überatheïst Arjen Lubach) doen we niet, want daar moet je respect voor hebben. Voor joden altijd, voor moslims vooral als je links stemt. Niet meer dan netjes, maar waarom beginnen we dan te bulderen van het lachen als een omaatje voor Centraal Station 'Jesus loves you!' naar je roept?

Om je even uit die atheïstische, urbane bubbel te halen hebben we hier de redenen opgesomd waarom christenen chiller zijn dat je denkt:

  • Christenen zijn lekker rustig. Jij en christenen hoeven in principe nooit last van elkaar te hebben. Zeg nou zelf, wanneer was de laatste keer dat je een steegje niet in durfde omdat er een groepje Nederlands Hervormden dreigde wierookvaten naar je te gooien? Of dat je bijstander was van twee Lutheranen die elkaar in de haren vlogen in de Etos, omdat de één condooms in haar mandje had? Of dat je toeschouwer was van een stoet jezuïeten die het stadion van Heracles Almelo kort en klein sloegen omdat ze het bestuur van de club beschuldigden van heulen met een heidense vijand uit het oude Griekenland?

  • Omdat er christenen zijn hoef jij je minder zorgen te maken of je incontinentieslip later wel verschoond gaat worden. Want, terwijl jouw levensplan er ongeveer zo uit ziet: rechten studeren, royale studieschuld opbouwen, backpacken (Zuidoost-Azië), carrièretijgeren op de Zuidas, backpacken (Zuid-Amerika), settelen maar niet trouwen, veel geld binnenharken zodat je zonder nageslacht maar financieel lekker de pijp uit gaan; gaan christenen nieuwe baby's bouwen. Omdat deze volgroeide christenbaby's in 2070 onze stoma's aan het legen zijn, mogen we best wat aardiger over hun ouders praten.

  • De EO-Jongerendag is eigenlijk een hele leuke, lieve bedoening. Het GelreDome in Arnhem wordt dan ook wel het Mekka van de Lage Landen genoemd. Tenminste, één keer per jaar, wanneer christenkinderen van heinde en verre er op bedevaart komen. Ze komen vooral heel veel handen vasthouden en mierzoete liederen over hun here Jezus zingen. Dit event loopt nooit uit op idiote knokpartijen, de ME kan thuisblijven, het interieur van de festival-pendelbus is niet voorzien van een dikke laag menselijke braakresten, en er is zeker geen overbezette EHBO-post waar men met man en macht chemicaliën uit kindermagen pompt. De enige calamiteit van de laatste EO-Jongerendag was een meisje dat met haar haren vast kwam te zitten in de rozenkrans van een andere gast. Zo'n dag kun je toch alleen maar toejuichen?

  • Christenen hebben statige, magische namen. Hey moderne ouders, waarom zou je je kind zo'n botte, domme kindernaam geven als Fin, Bloem, Tij, Smog, Bof of Pik als je de zuigeling ook Gregoriana Adriana Petronella Wilhelmus kan noemen? Zo'n christelijke naam schreeuwt toch om een opgepoetst borstbeeld in een hofje?!

  • Een christen zal nooit 'AAN DE KANT KK HOER!' naar je roepen als je hem per ongeluk afsnijdt op de fiets. Je krijgt hoogstens 'kipnugget!' of 'pannenkoek!' naar je hoofd geslingerd, misschien nog gevolgd door een kopietje van het Nieuwe Testament. Maar zeg nou zelf, dat schud je toch zo van je atheïstische schoudertjes! En wanneer was de laatste keer dat een christen je van je fiets beukte met zijn opgevoerde Vespa? Oja, nooit.

  • Je doet misschien wel alsof het je niet boeit dat kerken langzaam verdwijnen uit Nederland omdat er geen hond meer komt opdagen voor de zondagsmis. Maar bedenk je vooral wel hoe saai en leeg de Hollandse skyline wordt zonder kerktorens (denk aan troosteloze plekken als Almere-Stad, Almere-Buiten of Almere-Muziekwijk). Daarnaast, ben jij niet altijd degene die dat pittoreske kerkje op die Toscaanse heuvel écht even moet zien? En ga je dan niet ook ineens een kaarsje aansteken voor een dode waar je al jaren niet aan hebt gedacht? Waarom hop je in Italië op je Havaianas-slippertjes van kerk naar klooster, terwijl je in Nederland nog boos de kerk uit beende tijdens een begrafenis nog voor de pastoor aan zijn psalm begon?

  • Christenen hebben middeleeuwse opvattingen over wat je in je lichaam mag stoppen? Eigenlijk vinden de vegan-ouders van Sterre en Vlinder zich makkelijk in hun equivalent uit Staphorst: weg met die goedgekeurde staats-inentingen tegen nare kinderziektes. Huisgeteelde groenteshakes injecteren of samen druiven stampen tegen mazelen, wij zien het verschil niet! Eigenlijk zijn christenen dus hartstikke modern en minstens even irritant als de gemiddelde healthfreak uit de Pijp. Dit kunnen net zo goed je vrienden zijn.

Atheïsten geloven in het motto 'leven en laten leven', dus laat die christenen dat dan ook lekker doen. Nergens last van! En loop gewoon weer eens een kerk binnen, bedenk je dat een kruisje om je nek niet alleen een fashion statement hoeft te zijn en neem christenen voortaan weer net zo serieus als dat je moslims, joden en Arjen Lubach neemt.