Waarom schijt het CBR ons zo graag in onze bek?

Beeld: Hanna Whittle

Je rijbewijs halen is hartstikke chill. Maar dan moet dat domme CBR het je niet onmogelijk maken.

Dit is hoe zij je leven net effe een stukje zuurder maken:

1) Je slaagt altijd voor je theorie als je een online examen oefent, maar in real life zak je
Je ma heeft 3 dikke theorie-boeken van de ANWB gescoord bij je tante. Je verzekerde haar dat je het wel zou halen met de cd-rom die je dankzij wat gebedel op Facebook gratis hebt overgenomen. Zo heeft iedereen het tenslotte gehaald. Maar als je eenmaal voor dat computertje zit in een zaal met veertig havo-leerlingen (die het wél halen op een blikje energy) zak je elke keer keihard met één fout teveel.

2) Heb je na acht keer eindelijk je theorie gehaald, is 'ie alweer verlopen zodra je rijexamen mag doen
Op de site van het CBR staat in de kleine lettertjes dat je theorie maar anderhalf jaar geldig is. Helaas had jij nog twee jaar nodig voordat je op examen mocht. Ondertussen draaien je ouders met liefde de geldkraan dicht voor lessen, omdat je door de stress toch per ongeluk bent begonnen met het roken van de zwaarste Pall Mall.

3) Aan die tussentijdse toets heb je precies niks gehad
Dit is gewoon een vieze truc om nog meer geld van je rekening te trekken. Het enige dat je leert is dat je inderdaad nog steeds niet kan rijden en in staat bent een familie eenden te vernietigen.

4) Je krijgt altijd een dikke, kale, chagrijnige, racistische Hans-hetende examinator
Voordat jullie de auto instappen, drukt Hans je met zijn monotone stem nog even op het hart dat het wegdek spekglad is en er met dit winterweer 70 procent meer fatale auto-ongelukken zijn. Tijdens de rit breekt het zweet je uit, terwijl Hans geen fuck geeft en een beetje ligt te tukken in de auto. Tot er een moslima met kinderwagen oversteekt. Dan ontwaakt Hans: 'GASSEN!'

5) Examinator Hans laat je op de meest minuscule fout keihard zakken
Helaas. Je remde nét iets te hard voor die verwarde oma die ineens overstak en midden op de weg in elkaar zakte, omdat ze een dodelijke, epileptische toeval kreeg. Volgende keer eerst héél goed al je spiegels checken.

6) Je haalt je rijexamen uiteindelijk in december 2036
Omdat je zo vaak bent gezakt, mag je na 12 pogingen een staatsexamen doen. Zelfs dan weet je hem nog niet te halen. Maar in december 2036 besluit het CBR dat ze helemaal schijtziek van je worden. Ze willen van je af: je bent geslaagd, gefeliciteerd! Jammer dat auto's zichzelf inmiddels al kunnen besturen en niemand meer een rijbewijs nodig heeft.

7) Dit alles kost je in totaal ongeveer 95k
Dus mocht je nog niet zijn begonnen aan je rijexamen, doe het niet. Dan maar voor altijd in dat muffe Connexxion-wrak.

VIND JE OOK LEUK:
Wie is toch die welvarende, volslanke man in die vaalrode broek van Gant?