Waarom zijn Nederlanders in godsnaam zó herkenbaar op een camping?

Beeld: Marijtje Berghuis

We hebben weer een Nederlandse traditie van stal gehaald!

Wat is dit?

Het is een onofficiële traditie binnen Hollandse gezinnen om in de zomer een week of drie naar Zuid-Frankrijk of het Gardameer af te reizen. Twee goedgevulde Albert Heijn-kratten staan op de achterbank tussen de kinderen, de koelbox is gevuld met CoolBest en ook de zure gesmolten brie die naar papa's pik ruikt is aanwezig. Je gaat met je buren, die ook je buren zijn op de camping. Een vlag waar heel groot 'ZALTBOMMEL' op staat, wordt zoals elk jaar tussen de caravans gehangen. De jeux de boule set en het spel de campingkolonisten van Holland (dat koloniën creëeren zijn we nooit verleerd) mogen niet vergeten worden. De hele familie speelt badminton op Crocs, 's ochtends, 's middags, 's avonds, 's nachts, het kan niet op. De 'haute cuisine' bestaat uit croissants en stokbroden. Met het diner eet het hele Hollandse deel van de camping bij die ene Italiaan met een steenoven op de Franse camping.

Waarom is dit zo Nederlands?

Nederlanders houden van centjes besparen en een tent of caravan voor een aantal weken in een modderpoel dumpen is lekker goedkoop. Ook in het buitenland kunnen we gewoon dat lekker nuchtere volkje blijven. Wel staat de barbecue nu op verdord gras in plaats van de tegels van je achtertuin. We zijn immers op vakantie en bourgondisch genieten zullen we! We aanbidden de zon want op vakantie is het toch 'anders' warm dan in Nederland. Dat onze schouders, nek, oksels, balzak en knieholtes verbrand zijn is bijzaak. Onze lokroep: 'Godvertyfushoerevinketeringhondenkankertentstokken!' verspreidt zich over de campinggronden op ieder moment dat er een Nederlander vertrekt of aankomt. Dat is namelijk het moment dat een kind d'r vader in z'n lul ramt met een tentstok.

Wat de fuck kun je hiervan leren?

Wij Nederlanders houden ervan ons te gedragen zoals wij denken dat locals zich gedragen. Ondanks het feit dat we dezelfde iPads, autobandzwembanden, ingevroren Jumbo ijsjes en een caravan met airconditioning elk jaar weer meenemen op vakantie zijn we toch behoorlijk authentiek aan het genieten, zeggen we. Nederlanders willen echt ff ontspannen, maar nemen toch hun telefoon van de zaak mee naar de Provence en checken ieder uur hun werkmail . Okay, het verschil is dat je misschien voor een paar weken tegen wat bergen aankijkt in plaats van tegen de vinexwoning van je buurman. Maar, dat is het dan ook wel, want je gaat zelfs met je zure buren op vakantie.