Dit zijn de 10 types die je in iedere bus tegenkomt

Beeld: Hanna Whittle

Of je nou in een buurtbus naar Kerkdriel zit, of in de stadsbus van Utrecht, je wordt altijd vergezeld door typische mensen die net als jij te lui zijn om met de fiets te gaan, geen auto hebben óf ergens in de middle of nowhere moeten zijn.

Dit zijn de types die je tegenkomt in iedere bus:

1. De grijze kadavers op leeftijd
Dit oude stelletje staat altijd al een half uur eerder, met hun uitgeprinte 9292-routes onder hun arm bij de bushalte. Hun winddichte fleece vesten van Helly Hansen zijn gelukkig opgewassen tegen regen, hagel en temperaturen van -35.

2. De stoner op de achterbank
Deze naar wiet ruikende gast doet geen vlieg kwaad en zit altijd achteraan in de bus met zijn koptelefoon en capuchon op. Hij draait op zijn dooie gemakje nog een jonko terwijl hij Southpark kijkt op z'n Samsung Galaxy.

3. De twee luidruchtige vriendinnen
Na een kwartier in deze bus gezeten te hebben kun je een blogpost schrijven van 5 pagina's over de scheiding van de ouders van Romy, de ontmaagding van Shelley én de zelfmoordpoging van Lindsey. Deze meiden komen van een dagje stad en zitten altijd in zo'n vierzits, omdat ze hier hun neppe Michael Kors en zeventien Primark-tassen naast zich kunnen draperen zodat er niemand anders bij kan. Af en toe maken deze meids even snel oogcontact, gewoon om te checken of je wel écht meeluistert.

4. De luidbellende Surinaamse vrouw
Deze goedlachse vrouw van middelbare leeftijd zit het liefste op het klapstoeltje, omdat ze alleen híér haar 63 volle Lidl boodschappentassen kwijt kan. Ze heeft er net als de twee vriendinnen geen problemen mee dat de gehele bus de inhoud van haar gesprekken kan horen. Haar harde bulderlach galmt door de bus terwijl verder niemand haar verstaat. Terwijl de rest van de passagiers denken dat ze ruziemaakt met haar ex-man, zal ze waarschijnlijk gewoon met haar zus de boodschappenlijst aan het bespreken zijn.

5. De moeder met kinderwagen
Deze boze, aangebrande vrouw heeft altijd hulp nodig met instappen en als de buschauffeur niet snel genoeg de achterdeur openmaakt begint ze al bonkend tegen de deuren noodkreten uit te slaan. Ze is verder de gehele busreis alleen maar bezig om haar brullende kind te laten stoppen met janken. Wat nooit lukt.

6. Het zoenende stelletje
Deze twee jonge tortelduiven vinden dit busritje een perfect moment om recht voor jouw neus een heftige erotische zoenpartij te starten. De jongen streelt ongegeneerd over het bovenbeen van het meisje en terwijl je 5x met je ogen rolt besef je jezelf dat je waarschijnlijk jaloers bent omdat jij na 5 jaar single zijn nog steeds geen succes hebt in de liefde. Je opent Happn en begint wild in het rond te liken.

7. De strontchagrijnige buschauffeur
Deze buschauffeur is altijd te vroeg bij de bushalte en rijdt het liefste zo hard mogelijk door als hij ziet dat er nog iemand komt aanrennen. Niet omdat hij denkt dat zijn dienst zo sneller voorbij is, maar omdat hij zijn onverwerkte emoties er zo even lekker uit kan gassen.

8. De relschopper zonder saldo
Deze agressieve jongen weet dat hij al drie maanden geen saldo meer heeft op z’n ov-chip, maar praat de buschauffeur iedere keer om met een rotsmoes. Dit is overigens exact dezelfde gast die meteen na het inchecken bij de volgende deur weer uitcheckt, als hij een keer wel 70 cent op z'n ov-chip heeft staan.

9. De oude hinderlijke bekende
Je hebt nooit zin om met deze oude bekende te praten maar helaas weet deze persoon je, ondanks jouw verstopskills, toch altijd te vinden. Terwijl je wild op je telefoonscherm door je homescreen aan het scrollen bent op zoek naar niks, probeert deze persoon saaie jeugdherinneringen op te halen. Je stikt nog liever in een familiezak schelpen.

10. De asociale gangpadmeid
De bus zit stampvol en deze hinderlijke meid zit doodleuk aan het gangpad terwijl er niemand naast haar zit. Als je vraagt of je daar mag zitten kijkt ze je aan met een strontchagrijnige blik en slaat een diepe zucht uit. Met heel veel steunen en kreunen draait ze haar benen 40 millimeter naar rechts, zodat je er nét langs kan. Bedankt voor niks, bitch!