Wat is Burning Man en waarom scheppen mensen er toch zo veel over op?

Beeld: Hanna Whittle

Burning Man is dat Amerikaanse woestijnfestival waar steeds meer Hollanders heen gaan. Je ziet het event steeds vaker in je Instagramfeed voorbij komen en kan het herkennen aan de mooie woestijnlandschappen, grote houten kunstwerken en nomadische tentenkampen. Óf aan de infantiel verkleedde mensen die je misschien doen denken aan een mix tussen een mijnwerker in 1743 en die ene cybergothic die je wel eens bij Vomar Koog aan de Zaan hebt zien lopen op latex plateauklompen.

Dit festival draait niet om een spetterende line up, biologische foodtrucks of meisjes in afgeknipte spijkerbroekjes. In plaats van een vertrapt natuurgebied naast Amsterdam sta je in een bloedhete woestijn terwijl iemand felgroene dreadlocks in je futloze haar vlecht in ruil voor een lauw biertje uit jouw tent. 'Burners' doen namelijk niet mee aan het monetaire systeem maar leven (een week lang) op ruilhandel en pcp. Tot ze allemaal weer teruggaan naar hun goedbetaalde banen natuurlijk. Zo quirky!

Mocht je zo'n 'Burner' ooit naar z'n ervaringen vragen, dan zijn dit de opschepperige uitspraken die je sowieso gaat horen en wat ze eigenlijk betekenen:

1) "Het is tegenwoordig natuurlijk veel te commercieel geworden, maar toen ik er in 2015 was, was het zo'n pure ervaring!"
"Ik laat mensen graag weten dat ik er eerder was dan zij. Ik ben namelijk iemand die trends maakt en veroorzaakt, in plaats van ze te volgen als een mak schaap. Wist je trouwens dat ik de eerste van m'n vriendengroep was met zo'n grote iPhone 6? Iedereen verklaarde me voor gek!"

2) "Ik besef nu pas in wat voor een benauwende, kapitalistische wereld wij eigenlijk leven."
"Ik zag op Burning Man hoe een spacende man een hond van papier maché neukte terwijl hij z'n eigen haar in de fik stak en sindsdien snap ik gewoon niet waarom ik eigenlijk nog met Anniek in een nieuwbouwflat in Amersfoort woon. Ik mag niet eens in haar bh's poepen?"

3) "Iedereen die van zichzelf houdt zou dit een keer mee moeten maken."
"Oh jij bent dit jaar naar Tomorrowland en LatinVillage geweest? Leuk hoor. Maar nu terug naar mij. Ik ben dus duidelijk een beter mens geworden sinds ik de Burn heb meegemaakt, merkte ik laatst zelf op. Dat is zo'n machtig mooi besef, hè? Ik snap niet dat niet méér mensen zo intensief in zichzelf en hun eigen ontwikkeling investeren."

4) "Op het eind wordt er een grote houten pop verbrandt! Dat is dus die Burning Man, snap je? Anyway, dat was zo'n wake up call, dat ik meteen m'n baan heb opgezegd toen ik een wifi-signaal had."
"Ik ben een paar maanden geleden wegbezuinigd bij Alberts Assurantiën in Lunteren en zit er nu aan te denken om dan maar m'n eigen hondenuitlaatservice te beginnen of spirituele lifecoach te worden. Heb sowieso altijd wel moeite met autoriteit gehad, zeker na die keer dat ik met m'n baas Raymond heb gevochten op het kerstfeest. Fucking klootzak, man. Had z'n dochtertje veel eerder moeten neuken."

5) "Binnen één dag had ik een hele nieuwe familie gevormd met mensen die écht voor je klaarstaan."
"Omdat die Amerikanen natuurlijk geen flauw idee hebben waar Amersfoort ligt zei ik telkens dat ik 'from Amsterdam' ben. Iedereen kwam bij me informeren of ik marihuana bij me had maar toen ze hoorden dat ik niks had, mocht ik niet meer bij ze in de buurt dansen. Eén van die mensen begon zelfs dreigend met een hakschoen op een leeg biervat te slaan. Maar het was zo ritmisch dat het misschien ook wel gewoon bij de dj-set hoorde?"

6) "Ik zit erover te denken om zelf een caravan te bouwen en zelfvoorzienend te gaan leven op de Ginkelse Heide."
"Anniek heeft me uit huis gezet omdat ik geld van haar spaarrekening naar mezelf toe had gesluisd om een ayahuasca-kuur van 8 maanden te kopen via Groupon.de"

7) "Geld is na Burning Man zo'n abstract iets geworden voor mij!"
"Sinds ik besloot om eindelijk voor mezelf te kiezen en de NTI-cursus voor lifestylecoach te gaan doen, zit ik in de schuldsanering, steel ik brood van eenden en draag ik alleen nog maar kleding uit die Ethiopië-donatiebakken."