Dit is hoe ongemakkelijk iedereen reageert op mensen met een burn-out

Beeld door Hanna M. Whittle

Dit zijn de zes ongemakkelijke typetjes waar iedereen die geïnfecteerd raakt met een burn-out mee te maken krijgt:

1) De onhandige onderwerpomzeiler

"Och, je hebt een burn-out? Jeetje wat erg, zoiets gun je niemand, hey dat is mijn tram, of wacht ik ben met de fiets, ach nou ja ik neem gewoon die tram, oh hij gaat de verkeerde kant op, ach ik neem hem evengoed, hey sterkte!"

Maar het kan ook zo:

2) De kostenefficiënte baas

Natuurlijk kan er wel een 'Hè bah wat vervelend voor je' vanaf wanneer je baas wordt ingelicht over iemands burn-out, maar niet voordat zij heeft overwogen welke gevolgen het gaat hebben voor het bedrijf.

Burn-out-patiënt: Ik ben gediagnosticeerd met een burn-out.

Baas: Aha. [in gedachten: Misschien moet ik een goedkope kracht inhuren om het werk op te vangen.]

Burn-out-patiënt: De stress is me te veel geworden en leidde uiteindelijk tot paniekaanvallen.

Baas: Aha. [in gedachten: Of zou Sandra een dag extra kunnen werken?]

Burn-out-patiënt: Dat machteloze gevoel als je niet eens adem kunt halen...

Baas: Aha. [in gedachten: Ugh maar Sandra zeurt veel en ruikt naar Chinese supermarkt. Misschien moet het hele bedrijf gewoon een paar maandjes harder werken.]

Burn-out-patiënt: Het is niet makkelijk.

Baas: Scheelt weer wat pleuro's. [in gedachten: Shit zei ik dat hardop?]

Burn-out-patiënt: Huh wat zei je?

Baas: Ik zei helemaal niks? Jeetje jij moet echt rust nemen hoor.

3) De gemotiveerde amateurmedicus

"Oh kut ik móet aan mijn zieke vriend laten zien dat ik betrokken ben!!!" is het mantra van dit typetje, dat geen idee heeft wat een burn-out is, maar het absoluut wel serieus wil nemen, en daarom gemotiveerd Wikipedia inschakelt. Burn-out-patiënten krijgen dan opeens wijsheden voorgeschoteld als "Een burn-out wordt vaak aangeduid als het uitrekken van een elastiek totdat deze knapt," van mensen die normaal gesproken dingen tegen ze zeggen als "Nieuwe Walking Dead was gaande toch" en "Dude ik zag zo'n dikke poedel vandaag?"

4) De onbedoelde bagatellisseerder

"Ach ja een burn-out. Erik had dat ook hè. En Sonja, Aziz en Freek. Reint en Kevin hadden het ook. Net als Reinier, Darifa, Aukelien, Lineke, Bas, Bram, andere Bram en Caroline. En Frits." Hoewel ze bedoelt te zeggen dat je niet de enige bent die ooit overwerkt is geraakt, is de onbedoelde bagatellisseerder de burn-out per ongeluk aan het classificeren als een doodgewoon griepje. Ach ja, het heerst hè, emotionele uitputting.

5) De bezorgde ouder

Je weet dat er op de tablet gebruik is gemaakt van 'de Google' als je ouders zich opeens ontpoppen tot medisch professional:

6) De onverwachte stressgoeroe

Je hebt meditatie altijd geassocieerd met de kaarsenafdeling van de Xenos en yogaleraren met ogen die nét een beetje te ver uit elkaar staan. Maar sinds je burn-out merk je opeens dat niet alleen die ene tante die nooit bh's draagt aan mindfulness doet. Je directe omgeving stikt van de Rafiki's, blijkt opeens.

"Je moet gewoon je mind als een bergriviertje door je onbewustzijn laten vloeien weet je wel?" vertelt je beste vriend via z'n gaming headset terwijl jullie Call of Duty spelen. "Weet je, het leven wordt een stuk eenvoudiger als je stopt met het pleasen van mensen die je nooit zullen accepteren zoals je werkelijk bent. Dat is de sleutel tot zielerust. En eet deze kogel, gore teringlijer. Eet hem."