Alle burgertenten waar je komt zijn gigantische clichés

Iedereen die weleens in een burgertent is geweest weet het: ondanks dat deze hippe, luxe burgerbars heel erg tegen ongeïnspireerde fastfoodketens zijn, spat bij hen de creativiteit er ook niet echt af. Elke burgerbar heeft exact hetzelfde interieur, exact dezelfde woordgrapjes in het menu en exact dezelfde hamburgers.

Het resultaat? De burgerbar is een eenheidsworst, maar dan zonder de worst.

Kom, we doen iets met het woord 'burger'!

Om te beginnen die namen. Oh die namen! Alle burgerrestaurants in de Randstad hebben een geinige woordspeling in hun naam. Ze bedoelen het vast goed, maar namen als Burgerlijk, Burgermeester, Ingeburgerd, Burgerzaken, Hamburg, Wereldburgers, Burgertrut en De Middelburger zijn zo 'grappig' dat je ze bijna niet meer serieus wilt nemen.

'Doe mij een hamborghini, alsjeblieft'

Ook alle burgers hebben domme, ludieke namen zoals 'Een klap van de Guacamolen', 'Wagyublieft', 'Hamborghini', 'Jamaican Me Hungry' en meer van dat soort deprimerende ongein. Frietje erbij? Dan bestel je toch gewoon een 'Patatje Burgeroorlog'?

'Eén Pink Ladyburger voor de dame'

Er staat altijd een kleine vrouwenburger op het menu. Want échte burgers zijn natuurlijk alleen voor échte mannen. En vrouwen mogen natuurlijk niet te veel vlees eten, ze moeten plek overhouden voor hun schaaltje ijsbergsla.

Ambachtelijke vibes

Alles in het interieur is van hout. Hout tegen de muren, hout op de vloer, tafels van hout en stoelen van hout. Alsof je in een fucking Canadese jagershut zit waar je zo je zelf doodgeschoten hertenjong tot een medium-rare burger gaat omtoveren. Als de oerman die je bent.

Krijt

Er is altijd minstens één schoolbordmuur met flauwe woordgrappen en Engelstalige kreten erop gekrijt. En is er geen krijtmuur, dan is er wel ergens een rauwe, industriële bakstenen muur uit de grond gestampt.

Koe

Burgerbars doen altijd krampachtig open over het feit dat je een koe bij ze kan eten, denk aan die eerder genoemde grote foto's van koeien aan de muur of een slecht getekend koeienlijf op de schoolbordmuur. Die krijtkoe zie je letterlijk overal. We get it, we eten koe!

Est. Since 2016

Ze hebben altijd een artisanal, authentiek logo met dingen als een 'since 2015' bewering, een hamburger, een zelfverzonnen 'familiewapen' en altijd twee langwerpige voorwerpen die elkaar kruisen. Soms zijn dat slagersmessen en soms speren of spiesen. Het zijn echter nooit pikken. Zonde.

Witte letters op je raam

Net als letterlijk alle andere cafe's en restaurants in steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hebben ook burgerbars hun naam en logo in witte letters op het raam staan. Zonder witte letters tel je niet mee.

Fuck borden

Je krijgt je burger niet op een bord maar op een robuuste houten plank. En als ze geen robuuste houten planken in huis hebben dan krijg je een roestvrijstalen tray'tje met een verfrommeld doch authentiek krantenpapiertje voor je neus, met daarop je burger geplempt. Alsof je in de cafetaria van een random Amerikaanse high school hangt met je vrienden Brad, Stacey, Tod en Kelly. Alleen dan in Amersfoort. Alle bijgerechten en drankjes worden net zo stoer en rustiek als de burgers gepresenteerd. Denk aan zoete aardappelfriet in oud krantenpapier of in mini-frituurmandjes, gingerbeercocktails in oude weckpotten en mooie sauzen in onhandige, vintage spuitflessen die al een tijdje aan vervanging toe lijken te zijn.

Foodartist

Het personeel ziet zichzelf als foodartist, meatlover of burgermaster, nooit als 'random gozer die in een burgertent de hamburgers om mag draaien'. Onthou dit wanneer je het waagt om hun werk in twijfel te trekken als je hamburger te droog blijkt te zijn.

Vers, eerlijk en lokaal

Doordat er op hun Facebook, website, menu en in IENS-recensies heel erg wordt gedweept met alle 'verse, eerlijke en lokale producten' waar ze mee werken, zou je bijna denken dat de hamburger die je in deze randstedelijke burgerbar verorbert best gezond is. Is niet zo. En het feit dat er op het menu staat dat deze koe op een biologische boerderij in Baambrugge werd gemasseerd en afgetrokken door een persoonlijke dierenbegeleider, zegt precies niks. Een hamburger is een hamburger. Accepteer dat en geniet ervan.