Buren zijn echt hartstikke leuk en gezellig zolang ze niet met je praten

Beeld: Hanna Whittle

Met al die brutale nieuwkomers die massaal naar ons land komen om onze mooie cultuur te kapen, is het zaak dat we af en toe stilstaan bij wat ons nou écht Nederlanders maakt. Of het nou producten, gebruiken, gerechten, mensen of neukstandjes zijn.

Een reminder voor ons en een leermoment voor hen: dit maakt je nou een Ultieme Nederlander.

Wat is dit?

Nederland is een klein land en we hebben daarom altijd buren, die in 9 van de 10 gevallen in hetzelfde gehorige pand wonen als jij. Maar let op: het is NIET de bedoeling dat je contact met ze zoekt, of samen gaat eten, elkaar dingen leent, rekening met elkaar houdt of elkaar begroet. En denk er vooral niet aan om ze te waarschuwen voor een opkomende rattenplaag of keukenbrandje dat naar hen overslaat. Je ontwijkt elkaar.

Nederlanders hebben gewoon he-le-maal geen zin in verplichte gesprekjes over dakkapellen, vuilnis ophalen, evenredige schaduwverdeling per tuin en wat je allemaal van elkaar hoort door de muren. Daarom is het hier eerder regel dan uitzondering dat je buurman al jaren dood in zijn kamer ligt als je hem al een tijdje niet hebt gezien.

Waarom is het zo Nederlands?

Nederlanders weten maar al te goed dat je geen ruzie moet zoeken met je buren, simpelweg omdat beide partijen elkaar letterlijk kapot zullen maken. Je rustige buren blijken altijd ineens in het bezit te zijn van een honkbalknuppel die ze zonder pardon gebruiken om jouw schuurtje en salontafel tot moes te slaan als jij op vakantie bent. Voor je het weet moet John Williams langskomen om de boel te sussen.

Wat kunnen nieuwkomers hiervan leren?

Je moet vooral hyperbewust zijn van het feit dat de meeste Nederlandse buren hartstikke zuur zijn en hun dag doorkomen door over jou te roddelen en op jouw levensstijl te spugen. Wantrouw daarom altijd het aanbod 'om eens gezellig wat af te spreken met de buurt'. Ze zijn er puur op uit om even in je huis rond te neuzen, je keukenkastje te plunderen en je zwakheden in kaart te brengen.

VIND JE OOK LEUK:
35 dingen die je hoort als je een dagje géén make-up draagt