Stop met liegen over hoe 'ambachtelijk' je domme supermarktproducten zijn!

Beeld: Hanna Whittle

Maar wat betekenen al die bullshit-termen in de supermarkt eigenlijk? Zodra je langer dan 10 seconden stilstaat voor het cracker-, brood-, zuivel-, vlees-, chips- of kant-en-klaar-vak in je favoriete supermarkt, begint het te duizelen. Er wordt zó veel onzinnige tekst op verpakkingen gebruikt om zó weinig te zeggen. Fabrikanten doen er alles aan om het voedsel dat je koopt zo speciaal, bijzonder en supergezond mogelijk te laten lijken. Ook al gaan we echt niet later dood door een stel oercrackers.

Columnist Teun van de Keuken noemt het heel terecht holle frasen, maar al deze onzinnige termen moeten toch wel iets betekenen? Wij gingen op zoek naar de oorsprong van supermarktterminologie:

1) Oerbrood
Oer betekent dat dit product eeuwen geleden door een aapmens onder een rots is gelegd, daar heerlijk heeft kunnen fermenteren zodat je nu van een heerlijk, volle en krachtige smaak kan genieten die nog het meeste wegheeft van oude voet. Een aanrader!

2) Karaktervolle kaas
Deze kaas is soms chagrijnig, houdt niet van verrassingen, heeft bijna altijd een ochtendhumeur, háát kinderen maar is wel weer heel goed in het oplossen van andermans problemen. Je kan veel zeggen over deze kaas maar ze heeft wel karakter.

3) Natuurlijk gerijpte bananen
Wow! In tegenstelling tot al die walgelijke producten van de concurrent is deze banaan niet onnatuurlijk gerijpt! Er kwam geen gifinjectie, zoutzuur, chemische peeling of gestoorde professor met gootsteenontstopper aan te pas.

4) Naar eigen receptuur gebakken chips
Het komt niet heel vaak meer voor maar de producent van deze zak chips heeft het redelijk simpele recept voor dungesneden aardappelplakjes bestrooid met zout he-le-maal zelf bedacht zonder daarvoor op 24kitchen.nl te hoeven kijken.

5) Echte slagroom
Kijk, je hebt échte slagroom en neppe slagroom. Échte slagroom heeft een baard, slaat vrouwen, drinkt Jupiler en houdt van barbecuen en pulled pork.

6) Ambachtelijke crackers
Zo mensen, aan dit ambachtelijke stuk meergranencracker hebben wel drie potige, 100% Hollandse boerenknechten gewerkt. Hun handen ruw van de eelt, hun nagels zwart van de aarde en hun armen gespierd van het werken op de akkers. Hier kwam geen enkele machine of fabriek aan te pas!

7) Goudeerlijke roomboter
Oké, wat ze ook probeert, hoe ze het ook wendt of keert: deze roomboter kan gewoon niet liegen. Vergeet geveinsde vriendelijkheid, als jij op kantoor komt na een after van 48 uur schroomt dit pakje vette maar goudeerlijke boter niet om je meteen te vertellen dat je er enorm vertiefd uitziet.

8) Toegankelijke kalkoenfilet
Deze specifieke kalkoenfilet wordt van extreem chillaxe kalkoenen gemaakt. De kalkoenen wonen allemaal samen op een wellnessboerderij in Drenthe waar ze onbeperkt gebruik kunnen maken van de sauna, het stoombad, massages en meditatieklasjes. Pas als de kalkoenen extreem zen zijn, worden hun volkomen relaxte billen met een scherp fileermes eraf gesneden. En ze laten het allemaal gewoon lachend toe, zo fucking toegankelijk zijn die beesten.

9) Vakkundig gesneden ovenfriet
Je weet toch dat je soms bij mensen wordt uitgenodigd om wat te komen eten en dan kijk je over hun schouder mee hoe ze een paprika snijden om vervolgens bij jezelf te denken: 'Wow, wat ben jij onvakkundig aan het snijden, fucking amateur. Was ik maar thuisgebleven!', nou dat is bij deze ovenfriet dus niet het geval!

10) Bourgondische paté
Dit is een echte levensgenieter. Vergeet die afgetrainde patés waarbij je hun heupbotten hoort kraken tijdens het neuken, deze paté schroomt niet om af en toe een goed glas rood voor zichzelf in te schenken, d'r vingers vies te maken tijdens het afkluiven van een lamsboutje of over d'r buikje te wrijven als iets goed heeft gesmaakt.

11) Blije kippenpoten
Als je heel goed kijkt zie je allemaal kleine smiley's, van het soort dat je normaal ook op XTC-pillen vindt, die getatoeëerd zijn in het vel van deze supervrolijke doch superdode kippen.

12) Rustiek beschuit
Dit beschuit kreunt, bij elke hap die je ervan neemt, in die monotone stem van het Polygoonjournaal 'hoeveel beter het leven op het Hollandsche platteland vroeger was'.

13) Op grootmoeders wijze gebakken quiche
Er was eens een hele chagrijnige oude vrouw. Zij woonde in een nieuwbouwflat aan de rand van Dordrecht. Het enige wat zij deed was kankeren op haar Turkse buren die het soms waagden om van hun keuken naar de woonkamer te lopen, ziedend uit het raam kijken naar de musjes op haar balkon die wél plezier in het leven hebben, schelden en tieren als Ridge Forrester weer als een blok viel voor Brooke Logan-Forrester-Forrester in The Bold & The Beautiful én heel af en toe bakte ze een best prima quiche. Die quiche kan je tegenwoordig dus in elke supermarkt vinden, naast de magnetronpannekoeken.