Waarom zijn Brabanders toch zo ontzettend irritant?

Deze joviale, ongecultiveerde carnavalsvierders zijn overal in ons land in overvloed te vinden. Ze genieten behoorlijk van zichzelf en hun levensstijl, maar de rest van Nederland denkt daar toch echt anders over.

Dat afschuwelijke accent
Nondeju, wat voor keelklanken houden Brabanders erop na en waar komt die verbale stront toch vandaan? Limburgers zijn net Vlamingen en dat is prima, maar Brabanders representeren de Nederlandse middenweg. Ze zijn het beide net niet en dat maakt het zo onverdraaglijk om naar te luisteren. Ze spreken gewoon Nederlands met een zachte g, maar voor het broodnodige onderscheid hebben ze er zelf nog een heel scala aan ‘echte’ Brabantse woorden toegevoegd. Maakt het overigens echt niet uit dat de helft is overgenomen van New Kids en Snollebollekes?

Die vanzelfsprekende Bourgondischheid
In Brabant weten ze hoe ze moeten genieten. KEIGEZELLIG. Daar serveren ze de leverworst bij de verjaardag van Tante Ansje niet om vijf uur maar op het gewaagde tijdstip van half zeven, zoals alle Fransen schijnbaar ook doen. Bij het avondeten eten ze een bord meer eten dan de rest van Nederland; wat een levensgenieters, niet normaal. Dat je geboren bent in een vat borrelende glühwein en om half elf ‘s ochtends je eerste La Chouffe wegwerkt maakt je nog geen culinair connoisseur. Das echt.

Brabanders zijn zo ontzettend smakeloos
Ooit Brabanders horen praten in het buitenland? Je vergeet gelijk dat je in het Uffizi in Florence bent en waant je op de geitenmarkt van je geboortedorp. In Brabant geen samba tijdens carnaval, maar wedstrijdjes in wie het hardst kan boeren na het atten van een speciaal biertje. Waarom wil België deze provincie niet annexeren? Dat is echt zund.