Waarom willen Nederlanders altijd alles maar boycotten en haalt het nooit een fuck uit?

Beeld: Hanna Whittle en Marijtje Berghuis

We hebben weer een Nederlandse traditie van stal gehaald!

Wat is dit?

Die ziekelijke drang van Hollanders die, zodra iets ze niet bevalt, krijsen om een boycot. Of het nou Jumbo, SuitSupply, HEMA of een ander bedrijf is: links en rechts denkt men dat ze de wereld kunnen veranderen door mensen die iets doen waar ze het niet mee eens zijn, hun zuurverdiende boterham af te pakken. Heel vaak roepen deze figuren dat ze iets gaan boycotten om vervolgens veel te lui te zijn om het daadwerkelijk te doen. Feit is dat je eigenlijk altijd wel overkomt als een enorme loser wanneer je beweert iets te boycotten.

Het boycotten van bijvoorbeeld SuitSupply omdat ze een reclamecampagne hebben met een paar zoenende, knappe mannen laat zien hoe verschrikkelijk triest en onzeker sommige mensen zijn. Een volwassen homofoob zou nog - in stilte, tegen zichzelf - kunnen zeggen: 'ok, ik klik dit plaatje nu weg, ik hoef dit niet te zien'. Maar de onzekere homofoob, die twijfelt aan z'n eigen mannelijkheid en plek in de maatschappij, staat meteen op hoge poten en probeert z'n nieuwe vijand te raken waar het pijn doet: het portemonneetje. Alsof hij daarvoor elke maand acht maatpakken per maand liet maken bij de SuitSupply?

Waarom is het zo Nederlands?

Het is superhollands omdat het, zoals uiteindelijk alles in onze oranje koninkrijk, neerkomt op de drie afgunstige levensvragen die wij onszelf elke dag stellen:

  • Waarom heeft iemand anders meer geld dan ik?
  • Hoe kan ik ervoor zorgen dat die persoon even miserabel en arm wordt als ik?
  • Hoe kan ik gratis geld van de overheid krijgen?

Wat de fuck kun je hiervan leren?

Why even bother, honey? Het is dweilen met kraan open als jij besluit 'ergens ff niks te kopen' voor een maand en uiteindelijk levert zo'n boycot evenveel positieve als negatieve publiciteit op voor zo'n bedrijf. Bij bijna alle dingen die geboycot werden door jankerige reaguurders heeft het exact nul komma nul fucks uitgehaald. Boycots zijn dus bijna altijd slecht voor je hart, waag je er maar niet aan. En laten we ff eerlijk zijn: alsof alle Zwarte Piet-fanaten niet allang weer bij de HEMA zijn geweest voor zo'n zoute rookworst?