Dit is het harde bewijs dat Blackboard de domste software ooit is

Beeld: Hanna Whittle

En hoe walgelijk is het dat universiteiten deze walgelijke, elektronische leeromgeving nog steeds door onze strot proberen te rammen?

Letterlijk alles aan Blackboard en werken met Blackboard is verschrikkelijk:

1) Het is echt hondslelijk en enorm gedateerd

Blackboard ziet eruit alsof een doorgesnoven en ongetalenteerde computergeek het in '74 heeft gebouwd na wat blikken pilsener en een zegeltje LSD. En het daarna nooit meer heeft geüpdatet. Het oogt en functioneert als een voorloper van Startpagina.nl maar dan zonder de vrolijke kleurtjes en simpele gebruiksvriendelijkheid, want o wee als studenten door deze website scrollen met een subtiele glimlach op hun gezicht!

2) Blackboard is de oorzaak van veel paniekaanvallen en hersenbloedingen

Diezelfde doorgesnoven gast moet een hele sadistische hacker_dude zijn geweest, want Blackboard geeft je elke keer dat je het opent ritmische hartkloppingen. Je raakt in paniek omdat je weet dat er achter elke map, click en link iets gevaarlijks als een gemiste course of een vergeten lokaalwijziging kan liggen. En als je niet oppast ben je zo anderhalf jaar aan het doorklikken, op zoek naar die - door je zelfingenomen docent geschreven - syllabus genaamd Comparative Government and Politics: An Introduction door Henk-Jeroen van Lommelen.

3) Het zou volledig vervangen kunnen worden door het moderne medium 'e-mail'

Om een of andere mysterieuze reden stáán docenten erop dat alles via Blackboard gaat terwijl je je opdracht net zo goed even had kunnen mailen. Wat is het verschil tussen 30 mailtjes met een saaie huiswerkopdracht of 30 uploads op Blackboard met een saaie huiswerkopdracht? Innovatie en respect, dat is het verschil!

4) Iedereen kan zien dat jij je door deze opleiding heen aan het bluffen bent

Ook je cijfers worden natuurlijk op Blackboard gezet. Zogenaamd omdat het 'handig' is maar vooral omdat je docenten schijt hebben aan jouw eigenwaarde en privacy. Wat betekent dat je na elk tentamen of essay wéér wordt geconfronteerd en geshamed met het feit dat je het laagste cijfer van je hele klas hebt. Natuurlijk is er altijd zo'n Fleur in je klas die schijnheilig komt vragen wat jij voor een cijfer hebt, terwijl die bitch precies weet dat jij studentennummer 112098 bent en weer een 4 had...

5) Aangezien deze software ergens tussen de Jura en het Krijt is gebouwd, crasht het steeds als er meer dan 3 mensen tegelijk gebruik van maken

Als je opdrachten, essays of take home tentamens probeert te uploaden ben je echt niet de enige die dit op exact hetzelfde moment probeert te doen. En aangezien dit broddelwerkje van een systeem in '74 is gebouwd en nog loopt op een ratelende server ergens in Roemenië, krijg je - voordat je kan knipperen met je vermoeide ogen - al een error. Hoppa je bent te laat, die mag je mooi volgend jaar herkansen!

6) Het stimuleert docenten nóg meer om brutale teringlijers te zijn

Docenten blazen altijd hoog van de toren dat ze alles op Blackboard gaan zetten, maar WAAR STAAT DIE SHIT DAN IN GODSNAAM? Het lijkt wel alsof ze ons expres willen kutten met belangrijke mededelingen die nergens te vinden zijn maar waar ons leven wel vanaf hangt. In plaats van dat oh zo handige bulletinboard voor dit soort dingen te gebruiken wordt een lokaalwijziging voor het allerbelangrijkste tentamen ooit verstopt in Political Geographies of Europe' > 'Seminar material' > 'Group A' > 'Weekly Assignments' > 'Subgroup 4' > 'March' > 'Week 3' > 'Foucault & Nietzsche' > 'Exam update'. Thanks guys, dit betekent veel voor me!

VIND JE OOK LEUK:
Hoe zou het zijn als alle bedrijven zich zouden gedragen zoals Apple?