Zullen we met z'n allen eindelijk eens even normaal gaan doen over Berlijn?

Beeld: Hanna Whittle

Hoe kan het toch dat bij het uitspreken van het woord 'Berlijn' iedere begin-twintiger anno 2017 nog steeds compleet uit z'n bol gaat?

Kijk hieronder hoe hipstermeid Zoey en gay bff Wisse precies niks vernieuwends doen in Berlijn.

1) Zoey en Wisse gaan uiteraard liften

alt

Zoey en Wisse gaan liften want een retourtje met de bus is vijf euro. Veel te duur dus. Ze hopen eigenlijk vurig meegenomen te worden door wat hippe mensen in een Volkswagen busje, alles voor die Instagram-likes natuurlijk! Zoey en Wisse zijn jong, onbezonnen en vinden het dan ook helemaal geen probleem om mee te liften met een vrachtwagen vol dronken Poolse mannen in viezige witte hemden, gewoon gezellig toch? Lekker open staan voor avontuur.

2) Zoey en Wisse bij een of ander underground café in Kreuzberg

alt

Aangekomen in Berlijn gaan ze opzoek naar een café in het altijd grauwe Kreuzberg. Of bij het honderd procent DDR-uitstralende Alexanderplatz. Of in puur Oostblok Friedrichshain. Als het maar een bekende naam is zodat ze bij terugkomst lekker kunnen pochen met de hotspots die ze allemaal hebben bezocht. Ze gaan uiteindelijk voor een krakerscafé met roestige tafels en stoelen die in stukken breken zodra je er op gaat zitten, lekker rauw. Hier drinken ze wat aanstellerige lokaal gebrouwen bieren en Club Mates. Ondertussen hoopt Zoey vurig dat ze hier ergens in een veel te dure vintageshop een vale zwarte Levi's 501 kan scoren die je ook gewoon in Emmen bij de Jack & Jones kan kopen, maar als ze hem hier koopt kan ze tenminste zeggen dat hij uit Berlijn komt.

3) Zoey en Wisse in een photoautomat

alt

Vervolgens gaan Zoey en Wisse op zoek naar een photoautomat uit de jaren 60 zodat ze wat gekke foto's kunnen maken om weer op Instagram te delen met mensen die daar in principe echt geen fuck om geven. Het aftandse fotohokje wordt vooral gebruikt om vertieft bij te komen na een nachtje raven. Het staat op hetzelfde station waar Christiane F. regelmatig als twaalfjarige heroïne lag te spuiten, goed verhaal voor bij thuiskomst!

4) Zoey en Wisse doen de gratis verplichte culturele uitstapjes met kater

alt

Zoey en Wisse zijn echt mensen van de wereld en doen dus in rap tempo ff alle culturele verplichtingen. Ze brengen een bezoekje aan Checkpoint Charlie: "Is toch museum over Charlie Chaplin?" en daarna lopen ze even langs het Bauhaus Archiv: "Waarom schrijven ze 'archief' verkeerd?" Om vervolgens bij de Berlijnse Muur aan te komen: "Heeft Trump gebouwd toch?" Uiteindelijk doen ze doorgesnoven verstoppertje met een paar andere toeristen die ze net ontmoet hebben bij het Holocaustmonument. Dat verstoppertje spelen kan je ze niet kwalijk nemen, ze wisten immers niet dat het een monument was. Ze weten verder ook niet wie Holocaust is.

5) Zoey en Wisse op die ene rommelmarkt waar je echt geweest moet zijn

alt

Zoey en Wisse zijn ook elke dag op een rommelig marktje te vinden waar oude vodden verkocht worden onder de noemer 'vintage parels'. Maar Zoey en Wisse zijn vooral gefocust op het scoren van oude, kapotte elpees van David Bowie die ze pas kennen sinds hij overleden is. Ze hebben geen platenspeler om naar deze elpees te kunnen luisteren maar ze zeggen wel al een paar jaar dat ze die écht nog een keertje moeten kopen.

6) Zoey en Wisse op gehuurde derdehands racefietsen

alt

Zoey en Wisse geven zo min mogelijk geld uit. Behalve als het op vijftig jaar oude retro racefietsen aankomt. Die huren ze zonder moeite voor honderd euro per dag en slepen ze overal zeer opzichtig naar toe. Zoey en Wisse huren ook een Airbnb-appartement waar ze roestige spijkers in de authentieke tegelmuur beuken om hun racefietsen aan op te hangen. Vind de eigenaar vast prima.

7) Zoey en Wisse in de rij voor de Berghain

alt

Zoey en Wisse komen om 8 uur 's ochtends aan bij hun heilige graal, de Berghain. Er staat een rij van 5 kilometer maar dat maakt niet uit, er worden gelukkig buisjes GHB en Fritz-Kola voor de nodige suikers uitgedeeld. En Paul Kalkbrenner zou ook ergens dit weekend draaien, die MOETEN ze natuurlijk zien.

Wisse heeft een neef die bevriend is met de achternicht van een vage kennis van iemand die altijd bij de deur staat dus ze komen sowieso binnen! Voor de zekerheid spreken ze toch af om apart van elkaar in de rij te staan en met niemand te praten. Ze zijn verder volledig gehuld in het zwart en hebben hun gezicht op standje verveelde grafkop staan (er lopen informanten rond in de rij die je wegsturen als ze zien dat je plezier in het leven en het concept 'uitgaan' hebt). Na driehonderd lichtjaren wachten worden ze zonder pardon weggestuurd omdat Zoey witte sokken draagt en dat terwijl ze net een al eerder half afgekloven XTC pil naar binnen hebben gewerkt.

Uit pure armoe nemen ze de metro naar Salon zür Wilde Renate, Tresor en later Club der Visionaere om daar nog effe een nakkie te nemen op een wc die niet meer door wil spoelen door de liters drugskak die er deze nacht doorheen zijn gegaan. Ze worden wakker onder een brug in een plasje van pis en kots en lege buisjes GHB. Ze weten het zeker, Berlijn tot in den dood!!