Hoe je bemoeizuchtige buren je kapot proberen te maken

Als je buren hebt die veel thuiszitten, bijvoorbeeld omdat ze werkloos of bejaard zijn, dan heb je ongetwijfeld te maken met hun roekeloze bemoeizuchtige gedrag. Jouw leven neemt een centrale rol bij ze in, omdat ze weinig andere bezigheden hebben dan controleren of je jouw fiets niet te dicht bij hun Canta parkeert.

Hier is hoe ze jou kapot proberen te maken terwijl ze wachten tot Dr. Phil begint. Want wie de hele dag thuiszit, ontwikkelt deze hobby's:

Loeren van achter het gordijn

Of je nou thuiskomt, weggaat of je zure vuilniszak vol blikjes Best Bier buitenzet: er wordt naar je geloerd. Elk raam huisvest een potentieel lid van het sociale politiekorps. Je voelt hun ogen in je rug branden terwijl je sensationeel gedrag vertoont zoals 'ff naar de glasbak lopen'. Als een opgefokte bloedhond speuren ze naar mogelijke overtredingen die je begaat, zodat ze driftig op het raam kunnen kloppen en je een afkeurende blik kunnen geven, vaak gecombineerd met een onbegrijpelijk maar temperamentvol uitgevoerd handgebaar.

Je opwachten tot je langs hun voordeur komt lopen

Zodra ze vanuit het raam zien dat je aan komt lopen met je volle Jumbo-tas, veren ze meteen op uit hun stoffige stinkfauteuil. Eindelijk! Iets te doen vandaag! Jou van iets willekeurigs beschuldigen! Tot op de seconde precies weten ze wanneer ze de voordeur open moeten trekken, alsof ze jarenlang je wandeltempo bestudeerd hebben met een stopwatch en een complex Excel-bestand. Je zou het respecteren, als het niet zou betekenen dat je weer beticht wordt van de walgelijke misdaad 'de post niet snel genoeg van de trap pakken'.

Briefjes achterlaten

Andere buren tegen je opstoken

"Jij moet ophouden met sigarettenpeukjes in de tuin van mevrouw Hoogwoud gooien!" zegt die gepensioneerde buurman met de hangende moedervlek tegen je als je uitgeput thuiskomt van een kutdag op kantoor. "Ik ben in 2008 gestopt met roken," zucht je vermoeid. "Evengoed ophouden met sigarettenpeukjes in de tuin van mevrouw Hoogwoud gooien!" antwoordt de gepensioneerde buurman met de hangende moedervlek. Want dat is de laatste belangrijke hobby van de thuiszitter:

Nooit luisteren naar je weerwoord

Als je in gesprek bent met een bemoeizuchtige thuiszitbuur, dan is dat hun sociale hoogtepunt van de dag. Ze laten je daarom niet zomaar ontsnappen met een simpele sorry. In de praktijk gaat dit zo:

"Je fiets stond in de hal vanmorgen."

 • "Inderdaad, sorry. Mijn slot was kapot gegaan, en ik was bang dat mijn fiets gestolen zou worden als ik hem buiten liet staan terwijl ik een nieuw slot ging kopen. Het spijt me!"


  "In het reglement staat dat er geen fietsen in de hal geparkeerd mogen worden."

 • "Dat klopt. Ik weet het. Mijn excuses, het zal niet meer gebeuren."


  "Wat nou als iedereen de hele tijd zijn fiets in de hal zou parkeren?"

 • "Dat zou inderdaad een zooitje worden. Sorry voor de overlast."


  "Er mogen geen fietsen in de hal geparkeerd worden. Dit staat in het reglement."

 • "Zoiets zei u al. Het spijt mij."


  "Stel dat iedereen de hal als fietsparkeerplaats zou gebruiken?"

 • "Dr. Phil is doodgeschoten, heeft u het al gehoord? Helemaal aan gort die man."