Hoe je op bel-haters overkomt als je ze belt

Beeld: Hanna M. Whittle & Nathan Stuger

Bellen is al irritant sinds de uitvinding van de, laten we zeggen, stemband. De enige goede reden om mensen te bellen in plaats van mailen of appen is 'Ik ben een worm en kan niet typen'. Er zijn dan ook heel wat bel-haters in de wereld die steeds maar gebeld blijven worden door bel-liefhebbers. Dit is hoe je op bel-haters overkomt als je ze belt:

1

Wat de beller zegt: 'Sorry, ik bel je, want ik heb geen zin om zo veel te typen.'
Wat de bel-hater verstaat: 'Sorry, in verband met mijn luiheid ga jij nu twintig minuten je leven op pauze zetten.'

2

Wat de beller zegt: 'Ik dacht: ik bel je even, dat scheelt tijd.'
Wat de bel-hater verstaat: 'Ik heb nooit genoeg opgelet op school om te weten hoe je 'Morgen 20.30 uur afspreken bij de Smullers?' opschrijft in een kort berichtje.'

3

Wat de beller zegt: 'Ik zag je mailtje dus ik bel je even.'
Wat de bel-hater verstaat: 'Weet je wat een goede uitvinding zou zijn? Als je een mailtje kon beantwoorden met een ander mailtje. Een "reply" zou dat dan kunnen heten. Helaas bestaat dat niet en zal ik voor altijd gedwongen blijven om op mailtjes te reageren met een telefoontje. Zucht!'

4

Wat de beller zegt: (opeens middenin een chat) 'Wacht, ik ga je even bellen, dat is makkelijker.'
Wat de bel-hater verstaat: 'Mijn behoeftes zijn belangrijker dan de jouwe! Dat is nu eenmaal hoe onze relatie in elkaar steekt. Misschien ben je net een film aan het kijken met je telefoon op schoot, maar pech voor jou, want ik zit de komende drie kwartier in een streekbus. Buig voor mij en beantwoord mijn oproep!'

5

Wat de beller zegt: (in een mailtje) 'Heb jij morgen tussen 15.30 en 15.45 uur tijd om te bellen?'
Wat de bel-hater verstaat: 'Ik zit gevangen in een slopend bestaan waarin alles van tevoren vaststaat en spontaniteit een zonde is. Ik ben een slaaf van een zelf gecreëerd systeem! Help mij. Alsjeblieft. Help mij!'

6

Wat de beller zegt: (een berichtje uit het niets) 'Ik ga je nu even bellen!'
Wat de bel-hater verstaat: 'Ik ga jou iets aandoen!'

7

Wat de beller zegt: 'Ik zet je even op speaker.'
Wat de bel-hater verstaat: 'Als je je nog niet genoeg ergerde aan het feit dat ik je belde in plaats van whatsappte, dan ga je nu ook nog eens op de achtergrond horen hoe ik de kattenbak verschoon. Enjoy!'

8

Wat de beller zegt: 'Wacht heel even, ik moet afrekenen schat! (gedempt) Ik wil graag pinnen. Ja die broccoli hoort er ook nog bij. Geeft niks! Ik heb de tijd. Ja pinnen dus. Hmmm, contactloos betalen werkt niet... dan maar op de ouderwetse manier met m'n pincode. Oh dat lukt ook niet. Mijn pasje is denk ik vies. Even schoonvegen hoor. Zo, nog een keer proberen. Ah mooi, gelukt! Oh wacht mag ik deze Kinder Bueno er nog bij? Ja ook pinnen graag. Hmmm, contactloos betalen werkt weer niet... nou ja dan pin ik die ook gewoon met m'n pincode. Zo, mooi, gelukt! Of ik het bonnetje wil? Hmmm even denken... nee, dat hoeft niet. Fijne dag verder! Oh wacht, ja doe dat bonnetje toch maar wel! Dankjewel. (niet meer gedempt) Oké schat ben ik weer.'
Wat de bel-hater verstaat: 'Ik ben een asociale hond.'

9

(sms van telefoonprovider) 'U heeft 1 nieuw voicemail-bericht.'
Wat de bel-hater leest: 'Onze excuses, we wisten zelf eigenlijk niet dat we nog een voicemail-systeem hadden, en hebben geen idee uit welke krocht we dit bericht vandaan moeten toveren. We hebben met spoed een psychiatrisch centrum ingeschakeld om zich te ontfermen over uw duidelijk geesteszieke kennis die nog voicemail gebruikt.'