Hoe ga je om met eenzame bejaarden bij de kassa?

Bejaarden zijn over het algemeen supercute, supereenzaam en supersloom bij de kassa. ‘Schiet op oud vel!’, denk je het ene moment, terwijl je ze het andere moment mee naar huis wilt nemen om samen Tussen Kunst & Kitsch te kijken. Hoe ga je om met deze tegenstrijdige gevoelens?

Bed verschonen

Als je Geert Wilders en Gordon moet geloven ligt iedere Nederlander van boven de zeventig de hele dag te weken in een plas zelfgebrouwen urine. Lekker, zul je denken, de hele dag liggen, maar je vergeet dan waarschijnlijk dat het in een plas urine is. Laat daarom je gevoel van ontroering de boventoon voeren als je een oudje waterig uit z'n oogjes ziet kijken, zoekend naar kleingeld in z'n portemonnee. Grijp hem na het afrekenen bij de knokige arm, ga met hem mee naar huis en verschoon het bed in ruil voor een bedrag van vijftig euro dat je zelf uit de keukenla kunt pakken.

Met de messenset aan de gang

Het is niet altijd makkelijk om je irritatie te onderdrukken, en gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Kies ervoor om je woede te uiten. Pak die messenset waar je voor kunt sparen achter de Albert Heijn-kassa vandaan en gebruik hem waarvoor hij bedoeld is. Zwaai er dreigend mee voor het gerimpelde gezicht van de persoon die twee wereldoorlogen heeft overleefd en vaar lekker uit. Oude mensen zijn hier perfect voor, zij hebben toch niet zo lang meer te leven. Bovendien zijn ze alles binnen tien minuten weer vergeten. Je zult merken dat het oplucht en je krijgt waarschijnlijk een vette knipoog van de caissière. Geen zin om een scène te trappen maar wel kwaad? Aai de oma liefkozend terwijl ze haar boodschappen langzaam inpakt, maar fluister tegelijkertijd in haar oor dat het vuur voor treuzelaars in de hel extra heet is.

Verlos ze uit hun lijden

Dit is een reactie die zowel gehoor geeft aan je ontroering als je irritatie. ‘Verlos me uit mijn lijden’ is een verzoek dat je regelmatig krijgt van oude mensen. Nou ja, je kunt uit de hopeloze blik waarmee ze naar het pinapparaat kijken in ieder geval opmaken dat ze met deze gedachte spelen. Het is logisch om niet op het verzoek in te gaan omdat je het bijvoorbeeld druk hebt, maar waarom niet een keer de goedzak uithangen en hulp bieden? Wacht rustig totdat de bejaarde naar buiten loopt met een volle boodschappentas, ga voor dat oude lichaam staan en …