Zullen we even normaal gaan doen over Barcelona?

Beeld: Hanna Whittle

Als je dan toch twee uur in het vliegtuig wil zitten, ga dan niet naar een plek waar je je ex Randy, vlotte kapster Simone, spiritueel therapeut Gemma-Shay en bloedeigen moeder om de 500 meter tegenkomt - lurkend aan een pan sangria. Barcelona, of - zoals sommige Nederlanders het uitspreken - Barkalôna, stelt echt niet zo veel voor sinds er jaarlijks miljoenen toeristen en trolleys overheen denderen.

We volgen Ingeborg en Delano, twee lovebirds uit Zaandam die Barcelona echt een try-before-you-die-must-see vinden, maar géén idee hebben waarom.

1) Ingeborg en Delano bij een onaffe kerk die ze moeten delen met een miljoen anderen

"Dit is één van de negen wereldwonderen, ik vind het hartstikke bijzonder dat ik wat hijskranen in de verte kan zien," zegt Delano terwijl hij op z'n Mekka's verdrukt wordt door een groep Nederlandse thuiszorg-collegaatjes. "Worden hier nou die stierengevechten gehouden?" vraagt Ingeborg zich af. "Die Sangria Famiglia is wel echt een mooie tempel. Echt een speciale architectuur. Ik weet niet of we er in willen, maar ik ga wel een foto van de lange rij doorsturen naar de meiden in mijn groepschat La Famiglia. Sowieso dat zij er dan ook naartoe willen!"

2) Ingeborg en Delano bij een zeer speciaal kleurrijk mozaïek-bankje waar ze met een miljoen anderen op poseren

"Ik heb gelezen dat Audi een soort expositie geeft in dit park. We rijden zelf in een tweedehands Fiat Punto, dus dat is wel leuk om te zien natuurlijk," zegt Delano terwijl er vijf havo-klassen uit Sneek over hem heen walsen om op die bankjes te gaan zitten - ook zonder enig idee wie of wat een Gaudí is. Geheel in stijl van de Barcelona-toerist staat Ingeborg een beetje leeg uit haar ogen te loeren vanonder haar zonneklep: "Dit is hoogstaande architectuur, helemaal in stijl van de Efteling."

3) Ingeborg en Delano bij een voetbalstadion dat ze moeten delen met een miljoen anderen

Dit is natuurlijk de échte reden waarom Delano naar Barcelona wilde: een stap zetten in Camp Now, het stadion van 'zijn' Barça. Terwijl Delano zachtjes over zijn pik wrijft bij het zien van de kleedkamer van Messi, de dug-out van Messi en een ingelijste foto van Messi als kind, staat Ingeborg ingeklemd tussen vierduizend Rotterdamse mannen die allemaal besloten hebben hier hun Tinder-profielfoto te schieten. Toch heeft ze het erg naar haar zin: "Als het betekent dat Dela vanavond eindelijk weer eens aan mijn kutje kriebelt, kan ik nog uren naar een leeg stadion kijken hoor. Te quiero!"

4) Ingeborg en Delano op een mooi strand dat je niet kunt zien omdat er een miljoen anderen op zitten

"We wachten sinds gisterochtend op onze sex on the beach," zegt Delano terwijl hij praktisch op schoot zit bij Marja, een knalrode receptionist uit Zeist. Toch vindt Ingeborg Barceloneta Beach echt een waanzinnige ervaring: "Ik heb geen zee gezien, maar dit is eigenlijk een levensgrote, authentieke markt. Krentenbollen, kroketten, Capri-Sun, ik wist niet dat dit allemaal Spaanse lekkernijen waren."

5) Ingeborg en Delano in een H&M net zo klein als in Zaandam, maar dan met een miljoen andere klanten

"Het is hier zo druk, de prijs-kwantiteit verhouding zal wel helemaal on point zijn," filosofeert Delano in de rij bij de paskamers. Hoewel Ingeborg alleen voor een basic sjaaltje kwam dat ze per se wilde kopen ondanks de 30 graden, is ze al uren aan het bijkletsen met de meiden van haar handbalteam die daar 'toevallig' ook waren: "Ze hebben ons echt nog wat goede cultuurtips meegegeven. Zo is er bijvoorbeeld een La Cubanita hier en zijn er allemaal straatperformances van kwade Catalanen, een eeuwenoud volk uit de bergen. Ook hebben ze Venetië en Amsterdam aangeraden. Misschien volgend jaar dan maar!"