De banen van deze mensen werden ingepikt door Syrische vluchtelingen

Zoals je waarschijnlijk al gehoord hebt via bijvoorbeeld de comments onder Telegraaf-artikelen komen vluchtelingen al onze banen inpikken. Alle banen! Binnenkort zal ook jij dus op je werk aankomen en meteen weer naar huis worden gestuurd, omdat er een vluchteling op je stoel zit. We hebben een aantal mensen gevonden die al door deze hel zijn gegaan en ze gevraagd naar hun verhaal.

Doesja (26), voormalig beautyblogger

Ik ben vijf jaar geleden begonnen met bloggen. Je weet wel: make-up tutorials, beautytips, een videootje over een leuke herfstlook, dat soort dingen. Twee jaar lang deed ik het als hobby, en met succes. Make-up merken stuurden me gratis producten en ik kreeg mijn schoenen gesponsord door Shoebaloo. Sinds drie jaar is het mijn fulltime job en huur ik een vaste werkplek bij een creatieve broedplaats in Amsterdam. Maar twee weken geleden vond ik op maandagochtend een Syrische vluchteling achter m’n bureau. Ik probeerde hem weg te sturen, maar hij bleef gewoon zitten. Nu schrijft hij mijn blog vol met Arabische teksten over weet ik veel wat en loopt hij in de Shoebaloo-schoenen die eigenlijk voor mij bedoeld zijn. Wat kan ik zeggen? Ik baal als een stekker.

Fred (51), werkloze clown

Ik zou afgelopen woensdagmiddag optreden op een kinderfeestje, maar toen ik daar aankwam stond er al een Syrische vluchteling ballondieren te maken. De moeder van het kind keek me aan en haalde verward haar schouders op, maar zei dat ik beter naar huis kon gaan omdat de kinderen zich prima vermaakten. Nou, lekker dan.

Mary-Louise (46), ex-burgemeester van Zutphen

Een collega belde me half augustus vroeg in de ochtend uit mijn bed. Aisha, een of ander lekker jong getraumatiseerd ding uit Syrië, was een uur geleden het stadhuis binnen komen wandelen. Mijn collega’s zagen meteen dat zij een perfecte burgemeester zou zijn. Die middag was er een vergadering over de komst van een stripclub in de kindvriendelijke wijk Warnsveld. Die meid heeft dat gewoon goedgekeurd! Sorry hoor, maar dit is toch helemaal van de ratten besnuffeld?

Mark (64), boswachter met een uitkering

Een paar dagen voor mijn ontslag had ik tijdens mijn dagelijkse ronde een paar keer een vreemd wezen in de verte door de struiken zien rennen. Ik dacht in de eerste instantie aan een poema, maar ik wilde geen overhaaste conclusies trekken. De derde dag dat ik het wezen zag was hij heel dichtbij. Ik wist meteen dat het geen poema was, maar een Syrische vluchteling die mijn baan in kwam pikken. Wat kun je doen op zo’n moment? Ik kan je vertellen: niet veel. Ik heb nog een briefje aan een boom gehangen met de vraag of hij er op wil letten dat de hertenpopulatie in stand blijft, maar daarna moest ik echt mijn verlies onder ogen zien. Dat ik dit nog moet meemaken vlak voor mijn pensioen.

Rob (34), ooit dj op bruiloften geweest

Ik kwam iets te laat aan op de bruiloft van Rick en Anneke in feestzaal De Stoemper en mijn nachtmerrie bleek werkelijkheid te zijn geworden: mijn baan was ingepikt door een Syrische vluchteling. Ene Munir stond achter de draaitafels hits van Boney M en de Pointer Sisters door de speakers te pompen. De gasten hadden niks door. Ergens snap ik het ook wel. Die vluchteling komt al opdagen voor een boekenbon en een schaaltje doppinda’s, terwijl ik 150 euro vraag. Maar hoe lang gaat het nog duren voordat ‘ie dat geblèr uit een moskee gaat draaien?

De personen in dit artikel zijn stockmodellen.