Zo erg hoe Nederlanders tegenwoordig alles maar wordt afgepakt!

Als je zijn trucjes eenmaal doorhebt, kom je hem vies vaak tegen: de persoon die racisme, seksisme en homofobie altijd bagatelliseert. Je kan van GeenStijl-commenters en PVV-sekteleden veel zeggen, maar zij verspreiden hun troep tenminste open en bloot. Je weet meteen waar je aan toe bent.

De bagatelliseerder is veel stiekemer. Ze zitten op onverwachte plekken, zoals op de redactie van de Volkskrant, het NRC Handelsblad en andere ‘progressieve’ media. Hier tikken de faux-linkse stiekemerds stukjes waarin ze keer op keer gretig strooien met het n-woord. Veel vaker dan bij rechts sufferdje De Telegraaf. Allemaal onder het mom van 'alles moet bespreekbaar zijn, toch?' Maar vooral ook omdat ze weten dat het ze aandacht op zal leveren wanneer ze andermans problemen bagatelliseren.

Spreek je ze hier op aan, dan word je getrakteerd op een welbekend 'Je kan ook niks meer zeggen zonder voor racist te worden uitgemaakt!' Niet beseffend dat het juist vooruitgang is dat racistische teksten en beelden steeds vaker ter discussie worden gesteld.

Deze aandachtsgeile bagatelliseerders zijn online zeer actief. Hier spitten ze de actualiteit door op zoek naar mensen om in Algemeen Beschaafd Nederlands te kleineren. Zo haten ze actievoerders, transgenders, feministen, iedereen die een beetje anders denkt en het fijn zou vinden als de wereld ze zou begrijpen. Kritiek hebben op Bart Smit-speelgoedfolders waarin meisjes worden afgebeeld met stofzuigers? Gezeur om niks, want het is prima dat meisjes opgroeien met het beeld dat een stofzuiger nu eenmaal gaat horen bij hun bestaan.

De reacties van de bagatelliseerder op dit soort berichten bevatten NOOIT een argument en zijn ALTIJD een poging om de aandacht af te leiden van iets dat in hun eigen leven geen issue is en daarom voor niemand een issue mag zijn. Dit is de meest gebruikte afleidingsmanoeuvre: 'Zijn er geen grotere problemen in de wereld?' Of de variant: 'Waarom horen we jullie nooit over [vul hier iets in waar zij zelf meer waarde aan hechten, zoals geluidsoverlast tijdens de Gay Pride of hun buurman met lepra]?'

Een andere tactiek van de bagatelliseerder is om snel sussende woorden te spreken als er broodnodige verandering aan zit te komen: 'Ik snap ook wel dat er iets moet veranderen, maar kom op jongens, laten we niet doorslaan met z’n allen!' Ze verschuilen zich dan achter hun kinderen, die het precies geen enkele fuck kan schelen of Piet een andere kleur krijgt, een Efteling-attractie wordt aangepast, of Hermione in een Harry Potter-toneelstuk door een zwarte actrice wordt gespeeld. Wijs je ze op hun misbruik van kinderen dan is hun laatste uitweg de klassieke slachtofferrol: 'Ik probeer ook maar te helpen, maar ja ik ben wit, hetero en kom uit de middenklasse en dan ben je tegenwoordig automatisch Satan.'

Let op, bagatelliseerders presenteren zich op feestjes en partijen als moderne mensen, maar blijf alert. Na een paar wijntjes komt hun ware aard naar boven. Dan floepen ze er dingen uit als: 'Sorry hoor, maar er is toch ook geen Hetero Pride?' of janken ze over hoe zwaar het voor ze is dat er tegenwoordig genderneutrale toiletten bestaan, zonder uit te leggen waarom het zo zwaar voor ze is. De tolerantie waarmee ze koketteren, stopt subiet zodra ze iets niet snappen.

Elke dag opnieuw is er wel iets waar de aandachtsgeile bagatelliseerder mee geconfronteerd wordt, waar hij even de tijd voor moet nemen, wil hij het begrijpen. Maar dat wil hij niet. Hij wil gewoon Algemeen Beschaafd Nederlands Haten.

En dat mag hoor, het is een vrij land. Maar WE SEE YOU.