Hoe zou het zijn als alle bedrijven zich zouden gedragen zoals Apple?

Nou, ongeveer zo:

Onnodige flitsende productpresentaties

Harry Zeeman, de CEO van Zeeman, staat op een podium in buurtcentrum ’t Binkie in Almelo. "O ja, ik wil nog één ding zeggen..." De zaal giechelt vol verwachting. "Dit is onze nieuwe lijn kindersokken met een afbeelding van Mickey Mouse!" roept Harry terwijl hij twee sokjes voor zich uitsteekt. De zaal joelt extatisch. "Met Mickey!" herhaalt Harry. Hij klapt in de handen en kijkt triomfantelijk de zaal in, van links naar rechts. "Met Mickey!" schreeuwen mensen in de zaal, velen met een snik in hun stem.

Om de zoveel jaar een nieuwe opladerstekker introduceren

Je koopt een nieuwe toiletpot, want daar was het weleens tijd voor. Maar de loodgieter zegt dat je dan ook een andere aansluiting op het riool krijgt. Dat hebben ze nu eenmaal zo besloten want met die nieuwe aansluitingen verdienen loodgieters extra geld. "Waarom zou ik?" zeg je, want je weigert mee te doen aan die onzin waar alleen de loodgieter beter van wordt, en niet jij. "U zult toch echt die nieuwe aansluiting moeten nemen hoor!" roept de loodgieter nog, nadat je de voordeur in z'n gezicht hebt dichtgeslagen. Je negeert zijn tip en gaat poepen op je luxe nieuwe pot. Als je doortrekt wordt je poep tegen alle muren van je badkamer gesproeid. Er komt ook heel wat poep terecht op de vloer en het plafond. Je wast je handen en belt de loodgieter.

Hype creëren

Je loopt naar The Body Shop voor een cadeaupakket voor je stiefvader en stuit op een lange rij van mensen met tuinstoelen en slaapzakken. De rij strekt zich uit tot om de hoek van de Kruiskade in Rotterdam. Een cameraploeg van RTV Rijnmond interviewt een jongedame in de rij. "Overmorgen, vrijdagnacht om 12.00 uur, is het zover!" hoor je haar in de microfoon roepen. "Dan introduceert The Body Shop haar nieuwe bruisbal!" Iedereen in de rij begint te applaudisseren en krijsen. Een van de mensen joelt zo hard in je oor dat je hem een boze blik toewerpt. "Doe eens rustig jij," mompel je, en als reactie krijst hij je toe: "Ze verschijnen in zeven kleuren!" Zijn speeksel landt op je kin en wang.

Barre fabrieksomstandigheden

Je zit in de trein en pakt een Metro. Daarin lees je dat in het distributiecentrum van de Albert Heijn in Geldermalsen als noodmaatregel springkussens en trampolines rondom het bedrijfspand zijn opgesteld. Deze maatregel is genomen nadat veertien tieners in de afgelopen drie maanden probeerden zelfmoord te plegen door zich van het dak te werpen. Eén van de werknemers onthulde: "Ik ben vier vingers kwijtgeraakt omdat ik voor Pasen vijf uur lang op de vriesafdeling paashaasvormige stukjes boter moest stapelen."

Je telefoon bij elke software-update langzamer maken

Je bestelt een softijsje bij een ijskraam. Nadat je hebt betaald vraagt de ijscoman of je er ook een chocoladelaagje overheen wilt. Het is gratis, dus dat sla je niet af! De ijscoman doet het chocoladelaagje eroverheen, en pakt er dan een moker bij. "Nu ik u deze gratis productverbetering heb gegeven," zegt hij, "ga ik met een moker op uw ijsje slaan." De ijscoman verplettert je ijsje volledig en je kijkt geschrokken toe. "Maar nu heb ik er toch helemaal niks meer aan?" roep je. De ijscoman legt kalmpjes zijn moker weg en zegt: "Dan koop je toch een nieuwe?"

VIND JE OOK LEUK:
Dit zijn de 10 helse studenten die altijd in je projectgroepje zitten